пʼятниця, 04 лютого 2011 03:45

Гостра їжа та алкоголь спричиняють геморой

Автор: фото з сайта www.medicina03.net
  Причиною геморою можуть бути часті запори, спадкова схильність, пологи, малорухливий спосіб життя
Причиною геморою можуть бути часті запори, спадкова схильність, пологи, малорухливий спосіб життя

Геморой — найпоширеніше захворювання прямої кишки. Від нього страждають 120 осіб на 1000 дорослого населення. З кожним роком ця кількість зростає. Геморой турбує жінок та чоловіків працездатного віку. У жінок загострення недуги часто виникає під час вагітності.

— Причиною геморою можуть бути часті запори, спадкова схильність, пологи, малорухливий спосіб життя, надмірне фізичне навантаження, ожиріння, гарячі ванни, — розповідає 40-річний Володимир Пироговський, головний проктолог Київської області. — Великий вплив має зловживання  алкоголем, пряною та гострою їжею.

При хронічному геморої з калом виділяється кров, випадають гемороїдальні вузли, задній прохід болить і свербить. При загостренні хвороби порушується кровопостачання гемороїдальних вузлів. Це призводить до запалення і виразки слизової прямої кишки.

— Після 40 років раз на рік треба відвідувати проктолога, робити дослідження прямої кишки. Після 50 — раз на три роки робити колоноскопію. Це коли гнучким шлангом оглядають товсту кишку на наявність поліпів. Якщо у когось із родини був геморой, то вперше до проктолога варто сходити у 30 років.

Лікування геморою залежить від ступеня недуги. Лікарі призначають анальгетики, знеболювальні, протизапальні препарати. При кровотечі використовують свічки, що містять адреналін. Операцію роблять на останній стадії захворювання, коли випадає гемороїдальний вузол.

— Будь-яке лікування геморою може бути неефективним, якщо не брати до уваги супутніх захворювань шлунково-кишкового тракту. Наприклад, коліту, запорів.

При перших ознаках хвороби важливо звернутися до лікаря. Під маскою геморою може розвиватися рак товстої кишки. На ранніх етапах вони проявляються однаково — виділенням крові. Хворі часто самостійно лікують геморой, а обстежуючи їх, ми виявляємо запущену пухлину.

На перших стадіях може допомогти лікування народними методами.

Для профілактики захворювання Володимир Пироговський радить не сидіти довше 3 год., особливо в автомобілі. Треба часто вставати і робити розминку. Офісним працівникам замінити м'які крісла на жорсткі, щогодини ходити по 10 хв. Якнайменше вживати алкоголь та гостру їжу. Після випорожнення підмиватися холодною водою.

— Алкоголь підсилює кровотік в області малого таза, що сприяє появі гемороїдальної кровотечі. А гостра і пряна їжа викликає роздратування в анальній області.

Зараз ви читаєте новину «Гостра їжа та алкоголь спричиняють геморой». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути