Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2012 06:30

Опіки в роті лікують півроку

Львів'янка 20-річна Вікторія Струк намагалася вгамувати зубний біль часником. Зуб розболівся дужче.

— Припало на вихідні, коли була вдома. Не люблю хімію, тому перерила весь інтернет, щоб знайти народні засоби. Прочитала, що треба розжувати хворим зубом часник, щоб сік потрапив у дірку. Також радили капнути туди спирту. Від часнику стало дуже боляче. Ледве дочекалася понеділка, щоб піти до лікаря.

Люди припікають хворі зуби часником, спиртом і навіть ацетоном, каже стоматолог Олексій Самарський, 29 років. Це призводить до опіку слизової рота.

— Кладуть на ватку — і в зуб. Ясна починають боліти, обпечена ділянка червоніє і набрякає. Потім потрібне тривале лікування.

Спочатку рот промивають і знеболюють. При легких опіках полощуть марганцівкою, перекисом водню, фурациліном або відваром ромашки чи звіробою. Потім накладають заживляючі аплікації.

— Прийшла жінка, якій видалили зуб за рекомендацією ортопеда. Не було нижнього, тому верхній більш ніж наполовину висунувся вперед і змістився вниз. Оголилися корені. Жінка хотіла ставити міст. Боялася, що після видалення в роті пошириться інфекція. Сусід порадив полоскати спиртом. Робила це два дні, потім прийшла до нас. На відновлення слизової витратили півроку.

Також застерігає не класти анальгін на зуби.

— Це ефект пустушки. З тим самим успіхом можна прикладати глюконат кальцію. Анальгін не може проникати крізь судинну стінку. Йому треба спершу потрапити у шлунок. Лише там усмоктується у кров і  розноситься по організму.

Якщо раптом заболів зуб, і немає можливості піти до лікаря, радить випити ібупрофен або нурофен.

— Ці препарати мають й дитячі форми. Але їх потрібно не накладати на зуб, а вживати всередину. Нервові закінчення зубів близько від мозку. Коли болить рука — больовий сигнал по дорозі до мозку затухає, і біль відчувається менше. Коли турбують зуби, біль не встигає ослабнути. Тому жодні зовнішні примочки від нього не допомагають.

Зараз ви читаєте новину «Опіки в роті лікують півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути