Ексклюзиви
понеділок, 25 вересня 2017 07:56

Олександрі Федорук вилікували серце пружиною

Автор: фото надане дирекцією конкурсу ”Міс Україна”
  17-річна Олександра Федорук (друга ліворуч),  якій в Інституті серця встановили імплантат, ­готується до виписки. Ліворуч від неї стоїть Ірина Кіларева, директор благодійного фонду ”Серце на ­долоні”, праворуч — переможниця конкурсу ”Міс Україна” ­Поліна Ткач і мати Олександри Ірина Федорук
17-річна Олександра Федорук (друга ліворуч), якій в Інституті серця встановили імплантат, ­готується до виписки. Ліворуч від неї стоїть Ірина Кіларева, директор благодійного фонду ”Серце на ­долоні”, праворуч — переможниця конкурсу ”Міс Україна” ­Поліна Ткач і мати Олександри Ірина Федорук

17-річній Олександрі Федорук із села Бабин Гощанського району Рівненської області встановили серцевий імплантат. Це прилад, що закриває артеріальну протоку. Коштує близько 60 тис. грн. Гроші на нього зібрали організатори конкурсу "Міс Україна" у проекті "Краса з метою".

— У Саші ніколи не було проблем із серцем, — каже мати Ірина Федорук, 39 років. — Про вроджену ваду дізналися, коли вона без причини почала непритомніти. Це сталося два роки тому. На святковій лінійці 9 травня дітей поставили на сонці і вона впала. Лікарі сказали, що перегрілася. На УЗД пішли самі, без направлення. Лікарі його не дали, бо кардіо­грама була в нормі.

Крім Олександри, у сім'ї Федорук є ще дві молодші доньки — 6-річна Олена і 4-річна Анастасія.

— В Олександри не була закрита судина, яка з'єднує аорту й легеневу артерію, — говорить дитячий кардіолог столичного Інституту серця 30-річна Світлана Васецька. — Кровообіг у плода відрізняється від дорослої людини. Головна відмінність у тому, що, доки малюк перебуває в животі жінки, у нього не працюють легені. Після народження з першим вдихом дитини вони розправляються і перебудовується кровообіг. Тоді ця судина і мала б закритися. В Олександри цього не сталося. Тому збиралося багато крові і під високим тиском з аорти надходило в легеневу артерію. Це пошкоджувало судини легенів і перевантажувало серце. Йому було важко скорочуватися.

У клініці операцію вирішили зробити через стегнову артерію. Так дитина швидше одужає, бо крововтрата менша. Надалі Олександра зможе жити, як усі, і на грудній клітці не буде шраму.

— Завдяки тому, що судини невеликі, у неї вада до цього віку не проявлялася. У кого вони більші, дає знати про себе з перших місяців життя.

У судину завели прилад із міні-камерою. Довели до потрібного місця й встановили оклюдер. Процес контролювали на моніторі. Серце не зупиняли, пацієнтка дихала сама.

— Пристрій нагадує пружину. Розкриваючись, затискає отвір в артеріальній протоці. На ньому осідають клітини крові, й він обростає сполучною тканиною.

Операція тривала годину. Того ж дня Олександру перевели з реанімації в палату. Наступного дозволили вставати з ліжка і виходити надвір. На третій день виписали додому.

— Краса повинна мати мету, бути прикладом для інших і залучати людей допомагати тим, кому це життєво необхідно, — каже Євгенія Чипінг, кастинг-директор конкурсу "Міс Україна", в якому діє проект для збору грошей на операцію. Вона з 18-річною Поліною Ткач, переможницею конкурсу "Міс Україна-2017", приїхали провідати Олександру Федорук перед випискою. Це вже четверта дитина, яку вдалося врятувати завдяки зібраним грошам на конкурсі. — Красою ми стараємося закликати людей допомагати дітям.

Найближчі три місяці Олександра має приймати магнікор. Він містить аспірин, який пришвидшить приживання оклюдера. Також треба уникати фізичних навантажень. Через півроку — пройти огляд в Інституті серця.

6 хвилин мають реаніматологи на порятунок людини після зупинки серця. Далі всі дії будуть безрезультатні.

Зараз ви читаєте новину «Олександрі Федорук вилікували серце пружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути