Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 05:16

Низький тиск піднімають шоколадом

— Ці стрибки температури надворі на людей діють не найкраще. Тиск то зростає, то знижується. Як тільки змінюється погода, збільшуються черги в лікарні, — каже Ілля Корнійчук, 44 роки, столичний кардіолог. — Помітив, що в останні років п'ять зі скаргами на стрибки тиску звертаються молодші пацієнти. Виникає депресія, не мають сил підвестися з ліжка.

Низьким вважають тиск менше 100/60 мм рт. ст. Людина стає млява і непрацездатна. Порушене кровопостачання головного мозку спричиняє головні болі.

— Якщо до мозку надходить замало кисню й поживних речовин, людина може знепритомніти, а не тільки відчувати запаморочення. Виникає тупий, тиснучий біль, від якого аж голова пульсує.

На гіпотонію найчастіше скаржаться худорляві жінки й чоловіки. У них кров повільніше рухається судинами. Окрім головного болю, може бути відчуття холоду до тремтіння. Гіпотоніки мають тримати ноги й руки в теплі. Бо організму важко зігрівати кінцівки.

— Якщо гіпотонія буває не частіше трьох разів на місяць, тиск підвищиться до норми після кави чи шоколадки. Головне — не переходити з чорного чаю на зелений чи каркаде. Вони ще дужче знижують тиск.

Спочатку варто звернутися до терапевта. Він призначить загальний аналіз крові та сечі, щоб виключити анемію чи інфекції. Також зробити електрокардіограму — чи немає порушення ритму або інфаркту міокарда.

— У здорових молодих людей основною причиною найчастіше є вегето-судинна дистонія. Тоді допоможуть не ліки, а підвищення життєвого тонусу. Біг, плавання, прогулянки пішки. Але навантаження має зростати поступово.

Заняття спортом і сон не менше 8 год. на добу нормалізують тиск.

— Корисний також контрастний душ. Не різкі зміни, не сауна чи баня, а саме домашній душ. Змінювати температуру води слід поступово.

Також треба правильно харчуватися. Їсти невеликими порціями чотири-п'ять разів на день. Голод провокує зниження тиску.

Зараз ви читаєте новину «Низький тиск піднімають шоколадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути