Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 18:07

Неякісні сонцезахисні окуляри викликають катаракту

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Головний лікар ”Клініки мікрохірургії ока ”Медікус” у Тернополі Андрій Швед оглядає око Поліни Резенчук у щілинний мікроскоп. Жінка мала катаракту очей. Ніхто не брався її лікувати, бо хворіє на цукровий діабет. Нині вона бачить
Головний лікар ”Клініки мікрохірургії ока ”Медікус” у Тернополі Андрій Швед оглядає око Поліни Резенчук у щілинний мікроскоп. Жінка мала катаракту очей. Ніхто не брався її лікувати, бо хворіє на цукровий діабет. Нині вона бачить

"У мене було відмирання сітківки правого ока, глаукома та катаракта обох очей. Але за два місяці лікування сітківка прижилася без операції і очний тиск пропав", — каже тернополянин 56-річний Любомир Пілат.

Чоловік очікує на прийом у приватній "Клініці мікрохірургії ока "Медікус" у Тернополі. Це єдиний в Україні медичний заклад, де проводять усі види офтальмологічних операцій. Тут лікують завороти і вивороти повік, косоокість, доброякісні пухлини, катаракту та глаукому.

— Були ми з ним в Одесі. Там казали, треба кришталик припаювати. Але нічого втішного не обіцяли. А коли про "Медікус" почули в поліклініці — одразу сюди звернулися, — додає дружина, 50-річна Анна Пілат. — Лікар подивився, сказав, око "тяжке". Та як поставити штучний кришталик — усе буде добре. Мали прийти за півроку, але чоловік упав і кришталик надірвався, набухає. Через то раптово на операцію треба.

66-річна Ніна Смолокурова збирається додому після лікування. Вона лежить у палаті-люкс із телевізором, холодильником і душовою кабіною. Є й звичайні палати на чотири особи.

— Минулої зими дивлюся, а колеса в машини світяться. Думаю, чого то весь Тернопіль в ореолах? А потім у газеті прочитала: як є ореоли — срочно до врача, то може буть катаракта! — пригадує Ніна Іванівна. — Літом зір зовсім упав. Дивлюся, а за 15 метрів від мене вже все "пливе". Можу автобуси перепутать. Людей не впізнаю.

До "Медікуса" жінка прийшла в четвер. Уже в п"ятницю їй зробили операцію на правому оці, у вівторок — на лівому.

— Я довольна. Маю тепер зір "одиницю" на кожному оці,  — радіє Смолокурова. — Іще не читаю, зате телевізор можна дивиться. Усю табличку (таблиця для перевірки зору. — "ГПУ") бачу. Доктор тільки сміється: коли ви ті букви вивчили, вночі? У мене подруга є в Смоленській області. Сидить на балконі та сліпне. Треба її сюди визвать, бо тут вилічать.

Причина хвороби — хімікати, які споживають з їжею

Лікувати захворювання очей до Тернополя приїжджають з усієї України. Вік пацієнтів різний — від 18 до 96 років.

— В інших клініках людей із підвищеним тиском, цукром у крові, після інфарктів та інсультів не беруть на лікування. Фактично їх відправляють додому сліпнути. Ми ж приймаємо пацієнтів із супутніми захворюваннями й оперуємо їх, — розповідає головний лікар Андрій Швед, 31 рік.

Він оглядає очі 68-річної Поліни Резенчук у щілинний мікроскоп. Станом пацієнтки задоволений.

— У мене була катаракта на лівому оці. Раніше на правому була. Таке враження, ніби пелена перед оком. То Андрій Миколайович мене вилічив, ще як був в обласній лікарні. А тепер замітила, що й на другому оці щось заважає бачити. Через цукровий діабет ніхто не брався за моє лікування. А завдяки цьому доктору я тепер бачу!

Із допомогою лазера тут забирають хворий кришталик ока. Вводять трубку з лінзою. Вона розрівнюється та перетворюється на штучний кришталик. Операція під місцевою анестезією триває приблизно 5 хв. Усе залежить від віку пацієнта та супровідних хвороб. Наступного дня можна йти додому.

— Катаракта — це вікові зміни, так само, як зморшки на обличчі. Це порушення кровопостачання. Але тепер хвороба значно помолодшала. Якщо 2002-го я не мав жодного пацієнта, молодшого за 50 років, то 2008-го таких було 18. Нещодавно робили операцію 24-річному хлопцю! — продовжує Андрій Миколайович. — Основна причина — хімікати, які споживають люди з їжею. А ще неякісні сонцезахисні окуляри. Навантаження на зіницю збільшується в 17 разів. Краще взагалі без них, ніж робити ними ефект мікрохвильової печі.

Сусідка Поліни Резенчук 82-річна Марія Щербаль із села Кальне Зборівського району Тернопільщини мала катаракту на правому оці, а на лівому — тромб від крововиливу.

— Жену вдома корову, а на одне око не вижу. Сусід каже: то катарах! Думала, переходжу якось. Півроку терпіла. А тиждень тому і на ліве осліпла. Тоді родичі привезли мене сюди, — поправляє хустину жінка. — А тепер уже вас бачу. Приїду до села, будут мене питати, як у шпиталі лежала. Похвалюся, що вже все бачу.

"Клініка мікрохірургії ока "Медікус" розміщена в Тернополі на вул. Текстильній, 8а. Можна звертатися за телефоном до реєстратури: 8 (0352) 40 05 18, 8 (0352) 27 65 00, 8 (093) 818 94 72.

Зараз ви читаєте новину «Неякісні сонцезахисні окуляри викликають катаракту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути