Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 05:31

Небулайзери розріджують мокротиння в бронхах парою

Автор: Катерина Романчук
  Пульмонолог Євген Симонець: ”Для домашнього вико­ристання краще ­підійде компресорний небулайзер. Він подає ­часточки ­різного розміру — великі й дрібні”
Пульмонолог Євген Симонець: ”Для домашнього вико­ристання краще ­підійде компресорний небулайзер. Він подає ­часточки ­різного розміру — великі й дрібні”

— Захворювання дихальних шляхів найкраще лікувати інгаляцією за допомогою небулайзера. Він подає ліки в легені, минаючи шлунково-кишковий тракт, — розповідає Євген Симонець, 39 років, столичний пульмонолог і торакальний хірург. — У нас люди звикли лікуватися парою від картоплі. Від таких процедур стає ще гірше. Слизова набрякає сильніше, мокрота розбухає, починають задихатися.

Небулайзер — це пристрій, що подає пару кімнатної температури з ліками. Її вдихають через трубку. Інгаляцію роблять через годину після їжі. Триває процедура 10–15 хв.

Інгалятори бувають компресорні, ультразвукові й мембранні. Останні — високоспеціалізовані й уроздріб не продаються. Різниця між двома першими в розмірі часточок пари, що людина вдихає.

— Для домашнього використання підійде компресорний. Він подає часточки різного розміру — великі й дрібні.

У прилад заливають не більше 5 мл розчину. Апарат вмикають, одягають маску. Вдихають через рот, видихають через ніс. Якщо запальний процес триває тільки в трахеях і бронхах, нежитю немає, можна робити інгаляцію через мундштук.

— Ліки, які потрібно заливати в небулайзер, має призначати лікар. Наприклад, гіпертонічний розчин — насичений розчин натрію хлору — використовують, коли є багато в'язкого харкотиння. Якщо ним дихати без мокроти, висушує слизову і посилює її набряк.

Для лікування бронхоспазму призначають препарати, що розширюють просвіт бронхів. Для розрідження мокротиння — муколітики. На упаковці вказано, що це — розчин для інгаляції. Можна в резервуар наливати настій збору трав, але його треба процідити через целюлозний папір, щоб не забивати мембрану приладу.

— Для розширення бронхів вдихають препарати тричі на день, а відхаркувальні — зранку і в обід. На ніч — не можна. Людина перед сном має відкашлятися.

Таку процедуру можна робити дітям і дорослим. У наборі є велика й мала маски. Після кожного використання їх слід дезінфікувати — протерти спиртом або прокип'ятити. Іноді достатньо облити окропом. Дорослі замість маски можуть використовувати насадку — мундштук.

Інгаляцією з холодною парою лікують туберкульоз, запалення легенів, бронхіт, астму. Не рекомендують їх людям із серцевою недостатністю, бо навантажує орган.

— Ліки не можна замінювати на воду з ефірними оліями. З цим гратися не раджу. Вони часто спричиняють набряк і спазм слизової або появу олійної пневмонії, коли частинки олії осідають на слизовій бронхів і погіршують роботу легень. А ще олії забивають мембрани пристрою.

Без призначення лікаря можна робити інгаляцію фізрозчином або лужно-мінеральною водою без газу. Це — "Свалява", "Лужанська" №7, "Боржомі", "Єсентуки" №4 та №17. Також підійде стерильний лужний розчин сода буфер, що продається в аптеці.

Щоб дітям було цікавіше, виробники випускають небулайзери у формі поїздів, рибок чи тварин.

Купити пристрій можна в аптеці, на сайтах медичної техніки.

Зараз ви читаєте новину «Небулайзери розріджують мокротиння в бронхах парою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути