четвер, 25 жовтня 2007 17:58

Напади астми зупиняють гормональними інгаляціями

 

Щороку в Україні реєструють 16 тис. нових хворих на бронхіальну астму. Її спричиняють часті застуди й алергія.

— Серед найпоширеніших причин — спадкова алергія, — розповідає Наталія Горовенко, завідувач кафедри медичної генетики, клінічної імунології та алергології Національної медичної академії. — Якщо батьки хворіли на астму, у дітей ризик занедужати у вісім разів більший, ніж там, де такої недуги нема.

Напади можуть проявлятися з перших тижнів життя або виникнути після сильних застуд. На астму може перерости недолікована застуда в дітей зі слабким імунітетом. Ядуху в дорослих спричиняють і часті контакти з фарбою, цементом, азбестом та пилом.

— Якщо людина задихається, кашляє, часто застуджується й почувається ослабленою — все це ознаки астми, — пояснює Олександра Козар, 52 роки, лікар-алерголог із Закарпаття. — Такому хворому варто звернутися до пульмонолога або алерголога, зробити спірометрію.

Пацієнт дихає в апарат-спірометр, за яким визначають, чи правильно працюють легені. Якщо показники нижчі за норму, призначають пройти аналіз крові та флюорографію. Також проводять алергодіагностику, щоб визначити алергени, які провокують задуху.

Легку форму ядухи можна вилікувати повністю

— Алергію часто викликають шерсть домашніх тварин, пилок рослин і звичайна пилюка, — каже Олександра Козар. — Якось лікувала астматика, який тримав удома величезного кота. Вони із жінкою не йняли віри результатам тесту: "Ми кота не віддамо. Ми його "Віскасом" вигодували".

— У курців напади ядухи часто спричиняє тютюн, — каже Юрій Фещенко, 58 років, головний фтизіатр і пульмонолог Міністерства охорони здоров"я. — Особливо якщо вони часто застуджуються й займаються самолікуванням.

Медики зупиняють недугу комбінованим лікуванням. Запалення лікують антибіотиками. Набряк бронхів і напади ядухи знімають інгаляціями гормональних препаратів — глюкокортикостероїдів. Правильне дозування засобів для інгаляцій знижує потребу в інших медпрепаратах. Напади теж рідшають.

— За кордоном хворим приписують інгаляції одразу, — розповідає Юрій Фещенко. — Тому серед європейців-астматиків є призери Олімпійських ігор, а наші пацієнти одразу записуються в інваліди.

Повністю можна вилікувати лише легку форму астми, вважають лікарі. Напади ядухи при такій стаються один раз на тиждень або рідше. При тяжкій формі хвороби напади виникають частіше. Пацієнтів з тяжкою формою 5–10%.

— Ліки можуть призупинити напади, так що астматик може жити звичайним життям здорової людини, — каже Людмила Яшина, завідувач відділення діагностики, терапії та клінічної фармакології Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського. — Лікуватися треба чітко дотримуючись схеми, і ні в якому разі не змінювати дозування самовільно.

Прояви ядухи

Лікарі радять пройти діагностику особам із такими симптомами:
— задуха;
— тривалий кашель, який посилюється на ніч та на холодному повітрі;
— стиснення в грудині; здається, що не можна видихнути;
— під час дихання в грудях чутно хрипи або свист.

Де перевірити легені

Інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського м. Київ, вул. Амосова, 10 тел. (044) 275 27 33

Зараз ви читаєте новину «Напади астми зупиняють гормональними інгаляціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути