понеділок, 15 квітня 2019 05:35

Надмір рідини в мозку викликає старече слабоумство

 

— Звернувся до нас 65-річний чоловік із Кіровоградської області. Прийшов із палицею, опираючись на руку доньки. 15 років тому в нього почалося порушення ходи. Через два роки додалося нетримання сечі, — розповідає Ігор Курілець директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Думав, це урологічна проблема. Але лікарі не могли знайти причину. Відправили його на магнітно-­резонансну терапію. Обстеження виявило, що в чоловіка синдром Хакіма-Адамса.

Хвороба виникає у людей похилого віку. Її важко розпізнати, бо вона імітує інші неврологічні недуги. У початковій стадії нагадує хворобу Паркінсона. У пізній — старече слабоумство.

— Синдром Хакіма-Адамса має три симптоми. Перший — порушення ходи. Пацієнти ходять, шаркаючи ногами. Кроки короткі та невисокі. Друге — нетримання сечі. Спочатку тільки нічне. Згодом — триває цілий день. А третій симптом — деменція, слабоумство. Хвороба виникає від того, що зайва спинномозкова рідина не може вільно витікати і збирається в черепі. На знімках чітко видно розширення шлуночків головного мозку. Поруч із ними — відділ, що відповідає за короткотермінову пам'ять. Тому і виникає деменція. Так само послаблюються функції ходьби та сечова система.

Таким пацієнтам встановлюють шунт, щоб спинномозкова рідина витікала вільно. Операція популярна за кордоном. В Україні її роблять нечасто.

— На жаль, операція рідко допомагає відновити сечовивідну функцію. Але людина починає набагато краще ходити. Спочатку ми робимо тест. Забираємо надмір спиномозкової рідини, 30–40 мілілітрів, і дивимося, чи наступного дня покращиться стан пацієнта. Після того робимо операцію. Один кінець шунта встановлюємо у шлуночку головного мозку, другий — проводимо під шкірою у живіт. Так надмір рідини витікає і не шкодить мозку.

Наш пацієнт уже на ранок після операції ходив без палиці по коридору. Деменція в нього ще не проявилась. Операція допомагає відтермінувати її розвиток.

Консультують у Міжнародному центрі нейрохірургії за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Лип­ська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78;

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх. Тел. 0(67) 891 00 00;

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1. Тел. 0(99) 309 20 21.

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Надмір рідини в мозку викликає старече слабоумство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути