четвер, 10 вересня 2009 18:11

Може початися епідемія свинячого грипу

Цієї осені в Україні може початися епідемія грипу A(H1N1), який називають свинячим, не виключають у Міністерстві охорони здоров"я. Діагноз уже поставили декільком  українцям. Симптоми свинячого грипу схожі на симптоми звичайного. З"являються температура, кашель, ломота в тілі, біль у горлі. Деякі хворі жалілися на діарею і нудоту. У  малих дітей хвороба може проявлятися лише ускладненим диханням.

— Вважається, що на свинячий грип перехворіє понад два мільярди людей, кожен третій на планеті, — каже лікар-імунолог із Києва Семен Мендштейн, 49 років. — Карантинними методами стримати розповсюдження вірусу навряд чи вдасться. Ситуація може бути схожою на епідемію іспанки, яка забрала життя мільйонів людей.

Він каже, що українцям потрібно вживати препарати, які підвищують імунітет, захищають від захворювання.

— Передусім необхідні ліки, які допомагають утворенню імуноглобуліну А. Це особливі захисні антитіла, які перебувають на поверхні наших слизових оболонок — гортані, бронхів, легенів. — Будь-який вірус, який опинився на слизовій оболонці, повинен потрапити всередину тіла. Завдяки імуноглобуліну віруси просто зісковзують із неї.

Лікар перебував у Мексиці під час спалаху епідемії. Додому повертався через Японію — прямих рейсів з Мексики немає, а через грип в Америку було важко потрапити.

— Зазвичай при спалахах грипу хворіють діти, бо їхня імунна система ще не сформована, а також люди похилого віку. У них часто ослаблений імунітет. Проте на свинячий грип нерідко хворіють люди середнього віку. Це свідчить про загальну ослабленість або виснаження імунної системи.

Семен Натанович радить відмовитися від стейків із кров"ю.

— Свинину потрібно добре просмажувати. Можливо, доцільно тимчасово замінити свинину рибою, телятиною, кролятиною. Корисно їсти багато фруктів і овочів — огірків, помідорів, а особливо цибулю і часник. Недарма в Україні саме за допомогою цих продуктів традиційно борються із хворобами.

У Міністерстві охорони здоров"я діє гаряча лінія для інформування про свинячий грип. Тел. 8 (044) 200 07 00.

Зараз ви читаєте новину «Може початися епідемія свинячого грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути