понеділок, 21 травня 2018 07:55

Монітор комп'ютера спричиняє синдром сухого ока

Автор: WWW.RASSKCRB.RU
  Випромінення від комп’ютерного монітору найбільше шкодить дітям. У них око ще не сформоване. Їм рекомендують робити вправи для очей
Випромінення від комп’ютерного монітору найбільше шкодить дітям. У них око ще не сформоване. Їм рекомендують робити вправи для очей

— Син Влад ходить у дев'ятий клас. Останнім часом скаржиться, що очі болять, червоніють. Каже, ніби піску хто насипав. Думаю, причина — у комп'ютері. Бо надто багато часу проводить за ним. Мріє стати програмістом. Ця професія нині цінується, однак тривожуся за здоров'я сина. Муситиме днями дивитися в монітор, — говорить черкаска Таміла Таран, 40 років.

— Від роботи перед монітором може розвинутися комп'ютерний зоровий синдром, або КЗС, — розповідає 42-річна Тетяна Євтушевська. Завідує офтальмологічним відділенням Черкаської обласної дитячої лікарні. — Ризик для здоров'я становлять деякі особливості роботи екрана. Електростатичне поле "зганяє" з нього пилинки і з величезною швидкістю несе їх в обличчя людини. Це може спричинити появу вугрів. Також імовірний розвиток неспецифічного кон'юнктивіту й риніту.

Мерехтіння екрана негативно впливає на зір, адже постійно змінює реакцію зіниць і стомлює очі. Монітори, в яких рентгенівське, інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання перевищують допустимі норми, можуть спровокувати ряд патологічних станів. У першому випадку — порушення роботи серцево-судинної, нервової та ендокринної системи. У другому — катаракту, порушення роботи мозку. У третьому — захворювання шкіри та запалення очей.

— Під час роботи за комп'ютером людина переводить погляд з екрана на клавіатуру або паперовий документ. Через різну відстань до них і неоднакову яскравість очі швидко втомлюються. Коли погляд довго фіксується на моніторі, частота моргання зменшується в 10–15 разів. Це призводить до пересихання ока. Негативно впливає й низька вологість у приміщенні. За синдрому сухого ока воно отримує менше поживних речовин, слабшає імунний захист. Створюються ідеальні умови для розвитку запальних захворювань очей, — пояснює Тетяна Олександрівна.

Щоб запобігти виникненню комп'ютерного зорового синдрому, слід правильно розташувати монітор.

Відстань до обличчя має бути 50–70 см, центр екрана — на 10–15 см нижче від рівня очей. Кожні 40 хв. варто робити перерву хоча б на 5 хв.

— В Україні комп'ютерний зоровий синдром не входить до переліку фахових захворювань. При появі будь-яких зазначених симптомів слід звертатися до офтальмолога. Особ­ливо, якщо скарги виникли в дитини. У дітей зоровий апарат ще тільки формується. Комп'ютер може завдати шкоди, — наголошує Тетяна Євтушевська.

Для профілактики зорового стомлення радить робити вправи.

— Заплющіть очі й розслабте брови. Відчувши напруження м'язів ока, повільно переведіть очі в крайнє ліве положення, а потім — у крайнє праве. При цьому намагайтеся не мружитись. Вправу виконуйте 10 разів. Для наступної умовно пронумеруйте кути монітора. Переміщайте погляд за такими схемами: 1–2–3–4, 1–3–4–2, і знову за першою. Голову тримайте прямо, м'язи обличчя і шиї повинні бути розслабленими. Корисно переводити погляд із близького предмета на далекий.

Зараз ви читаєте новину «Монітор комп'ютера спричиняє синдром сухого ока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути