середа, 17 березня 2010 17:58

Мигдалини вирізають при ревматизмі

Автор: фото: Дмитро ЗЕЗЮЛІН
  Вінницький лікар-отоларинголог Андрій Царенко обстежує хворе горло Віри Бешекуцої. Радить не їсти кислого, солоного та гострого
Вінницький лікар-отоларинголог Андрій Царенко обстежує хворе горло Віри Бешекуцої. Радить не їсти кислого, солоного та гострого

— Серед ночі прокинувся від того, що не міг ні вдихнути, ні видихнути. Одразу побіг до кімнати батьків, розбудив їх. Приклав руки до горла, на мигах показую, що задихаюся. Мама схопила олівець, намотала на нього вати і встромила мені у гланди. Гній вийшов, я почав дихати. Це тривало 2 хвилини. Думав, що помру, — розповідає киянин Дмитро Бутенко, 23 роки. Минулого літа він перехворів на ангіну. Мигдалини набрали стільки гною, що перестали пропускати повітря. Занедужав після того, як напився холодного молока.

— Від будь-якого напою може бути ангіна. У молока немає якихось особливих складових, які спричинюють захворювання, — каже лікар Юрій Мітін, 68 років.

У студентки з Києва 19-річної Ксенії Сергєєвої горло боліло по кілька разів на рік.

— Ангіна була так часто, що почалися болі в серці, в суглобах. Лікарі радили якісь процедури, а в мене навіть сил не було, дуже швидко втомлювалася. І зважилася на операцію. Місяць тому мені вирізали гланди. Усе пройшло успішно, не боліло. Гірше стало на третій день. Оперовані місця серед ночі почали кровити. Викликали "швидку". Лікарі зробили два уколи в горло та по одному в сідниці й у вену. На ангіну після того не хворіла.

Юрій Мітін радить не вирізати мигдалин.

— Раніше їх вважали воротами для інфекцій та вірусів. Насправді ж мигдалини виробляють інтерферон — речовину, що не дає вірусові розмножуватися. Також цей орган передає інформацію про віруси клітинам, які беруть участь у створенні антитіл. У ротовій порожнині, гортані й дихальних шляхах є багато бактерій, але вони не шкодять. Поводяться тихо, доки організм не переохолодиться. Тоді слабшає імунітет і бактерії уражають мигдалини. Якщо їх видалити, ангіни не буде ніколи. Зате можна захворіти на фарингіт, запалення інших мигдалин у носоглотці та на корені язика.

Через часте запалення гланд болять серце, нирки, печінка. Виникають проблеми із сечовипусканням, бронхами та легенями.

— Мигдалини варто видалити при ревматизмі, хронічному тонзиліті, сильних болях у суглобах і при захворюванні нирок. Також операція потрібна, коли існує ризик, що інфекція з горла розійдеться по всьому організмі.

Аби не було тяжких ускладнень, недугу лікують антибіотиками. Горло полощуть розчином — дві розтерті пігулки фурациліну на склянку теплої води.

— Суміш солі, води та соди менш дієва. Полоскання вимиває гній. Що частіше полоскати, то краще. Аби менше хворіти, загартовуйтеся, не куріть і лікуйте зуби. У хворих зубах швидко розмножуються бактерії та  поширюється інфекція.

Горло полощуть настоянкою на срібних монетах

— При ангіні викликайте лікаря. Лікування в домашніх умовах може мати зворотній ефект. Наприклад, люди часто їдять цитрусові. Звичайно, вітамін С покращує імунітет та зменшує біль, але лимони чи апельсини надто концентровані. Вони не загоюють, а навпаки, обпікають слизову оболонку горла. Краще додавати до чаю кілька крапель лимонного соку, — радить лікар-отоларинголог із Вінниці Андрій Царенко, 38 років. — Не мастіть мигдалики розчином люголю, не полощіть горло сіллю з содою. Вони теж шкодять слизовій.

Хворе горло часто полощуть настоянкою на срібних копійках 1961 року випуску.

— Такий народний метод — теж безглуздя. Навіщо шукати по базарах монети, коли в аптеках продають різні препарати, які містять срібло?

Аби не захворіти на ангіну, Царенко радить не зловживати морозивом, шипучими напоями, гострою, солоною та кислою їжею.

Ольга ПИПИЧ

Зараз ви читаєте новину «Мигдалини вирізають при ревматизмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути