— Два роки зміцнюю імунітет медом. Завдяки цьому жодного разу за останній рік не хворіла. Їла щодня вранці по столовій ложці й не боялася ніякого грипу, — каже киянка Олена Карпусь, 32 роки. — Але з ним треба бути обережним. Якщо з'їсти багато — буде нудити.
— Незважаючи на всю користь меду, ним можна отруїтися. Гречаним чи акацієвим навряд чи, а от диким або з різнотрав'я — точно. Адже бджоли можуть збирати його з отруйних рослин, — каже дієтолог 53-річний Борис Скачко з Києва. — Коли пасічник вивозить вулики в місця, де масово цвітуть акації, він впевнений за якість меду. Чого не можна сказати про поле. Там важко контролювати, з яких рослин збирається мед. Небезпечним є зібраний із чистотілу.
За зовнішнім виглядом у банці неможливо визначити, чи отруйний мед.
— Він не має кінцевого терміну придатності. Вічний у зберіганні й ніколи не псується. Його не можуть з'їсти бактерії, через високий уміст цукру. Там — 85 відсотків глюкози та фруктози. Бактерії не переварюють такої консистенції. Їм під силу менш як 50 відсотків цукру.
Кожен вид меду по-різному впливає на організм.
— Не можна визначити, який мед найкорисніший. Для кожного по-різному. Одні люди люблять темний гречаний, інші — світлий липовий.
Добова норма меду для дорослих становить 2–3 ст. л. Якщо більше — організм отримує забагато вуглеводів, з'являються зайві кілограми. Особливо, якщо мало рухатися. Активна людина може збільшити дозу вдвічі. І це не зашкодить їй.
— Якщо з'їсти кілограм меду, можна отруїтися будь-яким видом. Від цього різко збільшиться в'язкість крові та є ризик померти від гострої серцевої недостатності, інфаркту чи інсульту. Нашкодити може навіть столова ложка людям із дистонією. У них і без цього густа кров.
Мед варто класти в тепле. Так розпадається частина ферментів. Вони в чистому вигляді не потрібні організму. Можуть викликати алергічну реакцію.
Корисно їсти ложку меду одразу після пробудження.
— Якщо розвести її у склянці води з ложкою лимонного соку чи яблучного оцту, вийде "енергетична бомба". Такий напій покращує обмін речовин, роботу печінки й нирок. Називаю його коктейлем Молотова. Діє краще за каву, дає заряд енергії. А також покращує процес перетравлення їжі, що потрапить в організм протягом дня.
Лимонний сік можна замінити на журавлинний, брусничний або вишневий.
500 корисних елементів міститься в меду.
Коментарі