понеділок, 20 серпня 2018 07:55

Лістеріоз нагадує харчове отруєння

Автор: WWW.EMCLINIC.COM
  Інкубаційний період лістеріозу — від тижня до трьох місяців. Характерною ознакою хвороби є висип — на шкірі він рожевий, у горлі — сірувато-­білий
Інкубаційний період лістеріозу — від тижня до трьох місяців. Характерною ознакою хвороби є висип — на шкірі він рожевий, у горлі — сірувато-­білий

В Україні — спалах нової небезпечної інфекції. Від лістеріозу помер чоловік. Хвороба маловідома. Досі захворюваність в Україні фіксували у вигляді поодиноких випадків, не пов'язаних між собою.

Цьогоріч недуга вразила двох людей. На Львівщині захворіла 19-річна дівчина, після лікування в стаціонарі — одужала. 69-річний киянин у липні помер від ускладнень, що дала інфекція на тканини головного мозку.

— Хвороба нагадує харчове отруєння, — розповідає Ольга Голубовська, 52 роки, головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я. — Інкубаційний період — від тижня до трьох місяців. Характерною ознакою є висип — на шкірі він рожевий, у горлі — сірувато-­білий.

Небезпека в тому, що інфекція може дати ускладнення і вразити центральну нервову систему — головний мозок. Тоді з'являються ознаки менінгіту й енцефаліту.

— Для літніх людей, осіб із ослаб­леним імунітетом, маленьких дітей і вагітних наслідки бувають летальні. Тому за найперших ознак нездужання: слабкість, біль у м'язах, температура, діарея, блювота — краще звернутися до лікаря, — додає Голубовська. — На ранніх стадіях лістеріоз можна вилікувати антибіотиками.

За небезпекою хвороба перебуває в одному ряду з сальмонельозом, черевним тифом і гепатитом А.

— Лістеріоз — інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістеріями. Вони є у ґрунті, піску, воді. Бактерії виділяють тварини з випорожненнями, сечею, молоком. Зараження людини відбувається при контакті з інфікованими тваринами та птахами. При вживанні м'яса, риби, молока без термічної обробки, — повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Найперша профілактика — дотримуватися правил гігієни і ретельно мити руки. Всі продукти піддавати термічній обробці — варити, смажити, запікати. Лише високі температури знищують лістерії. А от заморожування мікроорганізмів не вбиває. Сирі овочі та фрукти слід ретельно мити.

22 випадки захворювання на лістеріоз зареєстрували в Україні із 2007 року по 2017-й. 11 із них — торік. Шестеро хворих померли: двоє дорослих і четверо новонароджених.

Бактерії лістеріозу знайшли в кукурудзі

2018-го в Європі на лістеріоз захворіли 47 осіб, померли — 10.

— Спалахи недуги зафіксували в Австрії, Данії, Швеції, Фінляндії. Інфекцію занесли через заморожену кукурудзу з Угорщини. Цю продукцію вилучають із продажу всіх країн, куди вона могла потрапити, — повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Зараз ви читаєте новину «Лістеріоз нагадує харчове отруєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути