понеділок, 08 травня 2017 00:31

Лікування гастриту починають із розвантаження шлунка

Автор: ФОТО З САЙТА www.infosmi.net
  Про хронічний гастрит сигналізує печія, відчуття переповненості шлунка, запор або нудота. Здуття живота й відрижка
Про хронічний гастрит сигналізує печія, відчуття переповненості шлунка, запор або нудота. Здуття живота й відрижка

— Хронічний гастрит "прокидається" від стресу. Можна раз перенервувати, й доведеться кілька тижнів лікуватися, — каже столичний гастроентеролог 35-річна Олена Зінько. — З гастритом гратися не можна. Якщо не лікувати, почнеться внутрішня кровотеча й людина помре.

Гастрит це запалення стінок шлунка. Про хронічну форму недуги сигналізує печія, відчуття переповненості шлунка, запор або нудота. Здуття живота й відрижка. Спочатку ці симптоми швидко минають і люди на них не звертають уваги. До лікаря йдуть, коли вже не можуть терпіти біль.

— У мене була пацієнтка, яка боялася ковтати зонд. Терпіла біль під ребрами, доки не почала сильно худнути. Щоб не їла, втрачала кілограми. Фатальною для неї стала порція тушкованої картоплі з м'ясом, яку їла з білим хлібом. У відділення її привезли на швидкій. Після цього пролежала два тижні в лікарні.

Перед лікуванням визначають кислотність шлунку й обстежують за допомогою зонду. Тоді призначають медикаменти та дієту.

— Гастрит починається, коли у шлунку замало чи забагато соляної кислоти. Недугу лікують таблетками, які захищають стінки шлунка і знижують кислотність. Також використовують антибіотики для знищення бактерії. Але якими не були б добрі ліки, без дієти одужання не буде.

При гастриті заборонені м'ясні бульйони. Вони провокують виділення шлункового соку, який роз'їдає слизову. М'ясо можна їсти лише варене, нежирне й окремо від інших продуктів.

— Недугу починають лікувати з розвантаження шлунка. Людину саджу на жорстку дієту. Їсти можна супи, каші, яйця та пудинги. Вони мають бути не холодні та не гарячі. Це не означає, що треба з собою носити термометр. Температуру можна перевіряти пальцем. Якщо для нього нормально, то й для шлунка добре.

Не можна поєднувати білок і крохмаль в одному прийомі їжі. Їх краще їсти разом з овочами. Не дозволяється вживати одночасно тваринні та рослинні жири.

— Їсти потрібно мало, але часто. Шлунку важко справитися з великою кількістю їжі. Споживати лише фрукти чи пити кефір — шкідливо. Організм недоотримає потрібних речовин. Краще відмовитися від пересоленого та жирного. Якщо страва занадто кисла, додайте води. Якщо гаряча — почекайте, доки охолоне.

Зараз ви читаєте новину «Лікування гастриту починають із розвантаження шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути