Лікарські трави можна не тільки засушити чи заливати горілкою на настоянки. Столичний фітотерапевт 57-річна Олена Світко їх заморожує і солить.
— Заморозити можна будь-яку траву чи цвіт. Взимку в чашці залити окропом — і вітамінний та лікувальний напій готовий. Найзручніше заморозити ягоди. Їх також вкидають у звичайний чай. Засолити можна любисток. Використовувати як прянощі. Це стимулює імунітет. Кріп, зелена цибуля, квасець, петрушка, кропива — це теж ліки, бо комора вітамінів. Це краще, ніж свіжі взимку з парника. Трави нарізують, змішують із сіллю один до одного. Також консервують медом. Перемелені на м'ясорубку стебла чистотілу з квітами й змішані один до одного з медом — засіб від раку. Вживають по ложці тричі на день.
Спиртові настоянки найкраще робити на домашній горілці. Не містить домішок, які можуть бути в магазинній. Але спиртне має бути не вище 20% міцності.
— Не заливайте чистим спиртом. Рослина обпікається і вмирає одразу. Не встигає навіть віддати лікувальні властивості. Так само не треба настоювати й виварювати лікарські рослини у чаї. Залили окропом, 2 хвилини — і можна пити. Стоїть довше — це вже не ліки, а парені віники. Найбільш цілюща настоянка, в якій зібраний весь цикл життя рослини. Спочатку в горілку вкидають бруньки, потім квіти. Згодом листя й стебла рослини. Восени викопують корінь й настоюють у тій же пляшці, де й інші частини.
Коментарі