— Переїдання ні до чого хорошого не призводить. Люди йдуть перед сном до холодильника, щоб не чути бурчання в животі, — каже столичний терапевт Захар Корченюк, 32 роки. — Але слід врахувати, що організму треба час на травлення. Тому потім лежать і дивляться на стелю. П'ють снодійне, а потім дивуються: чому мають поганий сон та зайву вагу.
На перетравлювання їжі організм витрачає багато енергії. Починає активно виробляти інсулін — гормон, що сприяє накопиченню жиру.
— Вночі мозок спить і м'язи не працюють. Надлишки їжі проходять через печінку і перетворюються на жир, який знову потрапляє у кров і осідає на внутрішніх органах.
Що жирніша вечеря, то сильніше захочеться їсти за кілька годин. Тому варто не переїдати, а вживати за вечір кілька маленьких порцій.
— Вчу пацієнтів урізноманітнювати страви. Чим більше компонентів, тим повільніше ви їсте. Тобто наїстися можна меншою кількістю продуктів. Переїдання виникає від звикання до їжі, і людина не помічає обсягу вжитого.
Вечірній голод корисний. Він змушує переробляти накопичений жир. Якщо людина лягає спати голодною, то організм не тільки відновлюється, а й омолоджується.
— Якщо не можете втерпіти, з'їжте жменьку волоських горіхів, грушу, половинку яблука, хурму, авокадо, помідор, зелень, нежирний йогурт чи кефір. Підійде омлет із білків.
Коментарі