понеділок, 02 квітня 2007 18:06

Курс масажу відновлює працездатність

Утома валить із ніг, а відпустка не скоро. У такому випадку столичний лікар-фізіотерапевт Сергій Сироватко, 41 рік, радить записатися на курс масажу. Пройти 5–10 сеансів через день-два.

Посеред кабінету лікаря стоїть кушетка. Справа на столику креми, ароматичні олії. На нижній полиці — магнітофон, диски та касети. Фізіотерапевт приймає пацієнтів у приватному кабінеті на Оболонському проспекті в Києві.

— Нещодавно лікував жінку, — розповідає Сироватко, — вона жалілася на хронічну втому. Після першого сеансу сказала: наче крила виросли.

Лікар пояснює, що масаж зняв напруження, відновилася нормальна робота нервової системи. Щоб закріпити результат і нормалізувати роботу серця та м"язів, знадобилося ще чотири сеанси.

— Це називається інтегративним структурно-гармонізуючим масажем, — каже лікар. — За допомогою погладжувань та розминань відновлюється робота організму. Друга лікувальна складова — релаксація. Під час сеансів людина перестає думати про проблеми.

Для людини-трудоголіка курс лікування треба збільшити до 15–20 сеансів

Безперервний потік тривожних думок ослаблює організм так само, як хвороба.

— Кожна емоція має своє місце в тілі людини, — зазначає Сергій. — Почуття провини — сутулить плечі, гнів — спазмує долоні та зап"ястки, руки стискаються у кулаки. Зате позивні емоції розгладжують м"язи, радість вирівнює поставу.

Масажисти поділяють недуги й за видами діяльності: в автомобілістів найбільше  страждає поперек і шия. У тих, хто сидить постійно за комп"ютером, — плечі, а при стоячій роботі кров застоюється в ногах.

— Миттєвого одужання не буває, — розказує Сироватко. — Бо втома накопичувалася кілька, а може, й багато місяців. Щоб повернути організм у тонус, раджу своїм пацієнтам паралельно дотримуватися дієти й щодня робити ранкову гімнастику.

Для людини-трудоголіка курс лікування треба збільшити до 15–20 сеансів.

— Півроку тому до мене звернувся чоловік, — веде далі масажист. — Йому було за сорок. Його мучив головний біль, болі у грудному відділі спини. Погано спав. А все через сидячу роботу й постійні стреси.

Хворий пройшов 15 сеансів масажу. Раз на тиждень приходить до лікаря на профілактичні сеанси.

За словами Сироватка, навіть після інтенсивного масажу не має бути синців та  відчуття розбитості. Сама процедура теж не може бути болісною. Біль викликає додатковий спазм м"язів, і оздоровлення не буде.





Як знайти

Лікар-фізіотерапевт Сергій Сироватко приймає в кабінеті на пр-ті Оболонський, 23в, на першому поверсі дитячого садка. Запис на прийом за тел.: 8 (066) 198 32 27

Сердечників фізіотерапевти не розминають

Перед масажем треба пройти обстеження. Щоб виявити, чи нема недуг або хронічних хвороб. Масаж може спровокувати загострення:
— ішемічної хвороби серця, недуг крові;
— шлунково-кишкових недуг (може відкритися виразка), жовчо-кам"яної та сечо-кам"яної хвороб;
— остеопорозу — ламкості кісток;
— дерматологічних недуг (шкіри, нігтів, волосся);
— онкологічних хвороб.


Самомасаж роблять дерев"яними валиками

Удома пацієнтам масажисти радять використовувати дерев"яні чи пластмасові міні-масажери: валики із щербинками — для ніг. Масажки-грибочки та довгі пояси із нанизаними валиками — для спини. Напівкруглі щітки, схожі на душові насадки, із товстими зубцями — від целюліту.
— Своїм  відвідувачам я раджу користуватися валиками для ніг та долонь, — розповідає Сергій Сироватко. — Людина, наприклад, сидить перед телевізором і проводить ногою по валику, що лежить на підлозі. Він закріплений рамкою, аби не відкочувався.
На стопах та долонях розміщені рефлекторні зони, які відповідають за всі органи та системи. Масажуючи їх, людина покращує кровообіг та відновлює гарне самопочуття. Лікар радить мати два валики, щоб одночасно розминати обидві кінцівки.

Зараз ви читаєте новину «Курс масажу відновлює працездатність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути