вівторок, 24 лютого 2009 16:56

Кіста яєчника виникає через погане харчування

Автор: фото: REUTERS
  У лікарні в Марселі, Франція, оперують пацієнтку, яка має фолікулярну кісту яєчника. Після видалення пухлини жінка зможе народити дитину
У лікарні в Марселі, Франція, оперують пацієнтку, яка має фолікулярну кісту яєчника. Після видалення пухлини жінка зможе народити дитину

Кіста яєчника найчастіше виникає у молодих жінок. Це доброякісна пухлина, наповнена рідиною. Кісту жовтого тіла — недорозвинуту яйцеклітину — найчастіше діагностують у пацієнток 17–35 років. Кісту, яка формується з придатка, розташованого за яєчником, виявляють у 20–40-річних жінок. Фолікулярна кіста яєчника росте в очеревину.

28-річна Марія захворіла, коли навчалася в інституті. Дівчину турбували сильні болі в шлунку. Через них часом непритомніла.

— У поліклініці на мене дивилися здивовано, в усіх боліло внизу живота, — згадує. — Лише через рік, після постійних оглядів у терапевта та гінеколога, виявили фолікулярну кісту.

Гінеколог призначив гормональні таблетки, й за півроку пухлина зникла.

У харків"янки Марини Сливенко, 25 років, діагностували кісту яєчника під час аналізів. Подружжя готувалося до народження дитини.

— Хворобу виявили на другому ультразвуковому дослідженні, — розповідає жінка. — Гінеколог прописав таблетки і попередив: якщо не допоможуть, треба буде різати.

Дискомфорту та болю Марина не відчувала. За місяць почало нити внизу живота.

— Хвороба виникає через збій циклу. Причиною може бути стрес, погане харчування, екологія, — пояснює Юлія Давидова, 39 років. Вона керує акушерським відділенням для вагітних з екстрагенітальною патологією в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології. — Перші три місяці ми спостерігаємо за пухлиною, бо вона може і сама розсмоктатися. Якщо ні, призначаємо противірусну та гормональну терапію.

Хвороба виникає через збій циклу. Причиною може бути стрес, погане харчування, екологія

Ліки хворі п"ють щонайменше півроку. Втім, на ранній стадії пухлина може зникнути й за два-три місяці.

— Якщо жінку турбують болі, кровотечі, особливо у брюшину, кіста не зменшується чи перекрутилася — лише тоді плануємо операцію, — додає лікар.

Про кісту яєчника може свідчити й великий та твердий живіт. Галину, 20 років, прооперували у восьмому класі школи.

— Мене нічого не турбувало, нічого не боліло. Лиш живіт був тугий, мов барабан. Мама наполягла на обстеженні, коли у мене з"явилася температура. Тоді й знайшли велику кісту, майже вісімнадцять сантиметрів. Лікарі боялися, що вона лопне, тому терміново прооперували. На згадку маю шрам на животі та лише один яєчник — хворий вирізали.

Гінекологи кажуть: вилікувана кіста завагітніти не заважає. Головне, аби яєчник продукував яйцеклітини.

— Навіть якщо лише частина одного яєчника залишилася — вагітніють, — із власного досвіду розповідає Ірина Жабченко, 45 років, співробітниця Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. — Після операції жінці потрібно продіагностуватися, чи не залишилося спайок. Якщо вони є — призначаємо терапію, яка відновлює прохідність маткових труб.

Аби вчасно виявити пухлину, лікарі радять жінкам до 35 років відвідувати гінеколога і щороку робити ультразвукове дослідження. Старшим — двічі на рік.

Зараз ви читаєте новину «Кіста яєчника виникає через погане харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути