понеділок, 10 грудня 2018 05:25

Катаракту вилікують за допомогою безболісної операції

Автор: Олега Журавлева
  Тетяна ­Д’яконова, головний лікар офтальмологічного центру ”Іріс” виконала понад 30 тис. операцій
Тетяна ­Д’яконова, головний лікар офтальмологічного центру ”Іріс” виконала понад 30 тис. операцій

Катаракта — одне з найпоширеніших захворювань очей у світі. Кришталик ока стає непрозорим, твердіє. З'являються несподівані спалахи в очах — від фар автомобілів або сонячного проміння. Причина — неправильне заломлювання світла в кришталику.

Катаракта ніколи не сповільнює розвитку, а затримка лікування приводить до більших витрат. Навіть якщо людина читає без окулярів — не значить, що око здорове. У ньому можуть відбуватися зміни. Катаракти боятися не треба. Головне — вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, вважає Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві.

Чому виникає катаракта?

— Це офтальмологічне захворювання пов'язане з помутнінням кришталика ока. Виявляється на різних ступенях розладу зору. Може розвинутися під впливом зовнішніх чинників. Наприклад, радіації або через деякі захворювання, зокрема цукровий діабет. Найчастіше катаракту спричиняє процес старіння — у 90 відсотків випадків. Фізично помутніння кришталика зумовлене порушенням структури білків, що входять до складу органу. Контури предметів сприймаються розмито, кольори стають тьмяними. Кришталик збільшується в розмірах, провокує підвищення очного тиску. Очний нерв гине через відсутність поживних речовин.

Який найдієвіший сучасний спосіб лікування хвороби?

— Пропонуємо безболісну і безкровну операцію, без наркозу. Пацієнт лежить, дивлячись у потрібному напрямку. Процедура займає 10 хвилин. Робимо прокол у роговиці ока діаметром 1,8 мм. Видаляємо катаракту і ставимо штучний кришталик (інтраокулярну лінзу). Пацієнт обирає ту чи іншу модель. Співпрацюємо з усіма компаніями з виробництва лінз на вітчизняному ринку. Після операції супроводжуємо пацієнтів до повного одужання.

Лікування тільки оперативне. Жодні краплі не допоможуть позбутися катаракти. Із втручанням

Хто найчастіше звертається з катарактою?

— Зазвичай, це люди літнього віку. Часто зволікають до останнього, переношують катаракту. Вона перезріває. Звертаються, коли настає повна сліпота. Бо кришталик росте протягом усього життя. Виникає помутніння та ущільнення, розтягуються зв'язки. Згодом обриваються. Тоді маємо катаракту з ускладненнями, які доводиться довше оперувати. Ставимо спеціальні зміцнювальні інтракапсулярні кільця. Іноді навіть підшиваємо їх. Були пацієнти, у яких кришталик стояв криво, що перетискало шляхи відтоку рідини. Підвищувався внутрішній тиск в оці. Тому наголошуємо, що відтерміновувати візит до лікаря — небезпечно.

Як часто потрібен профілактичний огляд?

— Кожна людина має хоча б раз на рік проходити повне обстеження в офтальмолога. Виділити для себе дві-три години. У нашому центрі є 23 сучасні апарати. "Іріс" — єдина клініка в місті, де роблять лазерну діагностику зору. Можемо спрогнозувати появу глаукоми в пацієнта у найближчі три роки. Особливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам, хворим на цукровий діабет. Ці люди перебувають у групі ризику. Приймаємо пацієнтів без направлень.

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 0(532) 69 71 70, 0(66) 19 7 3 0 31

Центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяну Д'яконову запрошують в різні області

Клініка "Іріс" розпочала роботу 2016 року. У медзакладі пропонують широкий спектр послуг — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтичну корекцію зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Тетяна Д'яконова була головним офтальмологом Луганська. Зараз оперує в медзакладах кількох областей. Виконала понад 30 тис. операцій.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту вилікують за допомогою безболісної операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути