четвер, 23 січня 2020 05:05

Катаракту лікують лише хірургічно

Автор: ФОТО НАДАНЕ КЛІНІКОЮ "ІРІС"
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Катаракту не варто запускати — буде дорожче виліку­вати”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Катаракту не варто запускати — буде дорожче виліку­вати”

У Полтаві офтальмологічний центр "Іріс" лікує пацієнтів з різними стадіями катаракти. Якщо кілька років тому із цією хворобою зверталися переважно літні люди, зараз недугу виявляють у всіх вікових групах.

— Читати в окулярах стало неможливо — літери зливалися. Дискомфорт був і під час перегляду телевізора, — каже 60-річна Людмила Гнипа із села Смородщина Чутівського району на Полтавщині. — В очі наче хто молоко налив. У газеті прочитала про центр зору в Полтаві. Записалася на огляд. Він тривав більше 2 годин. Лікарі ретельно вивчали зір. Сказали, що в мене катаракта на правому оці й потрібна операція. Згодилася, бо здоров'я треба берегти. Операція тривала хвилин п'ять і була безболісна. Наступного дня син привіз на перевірку. Зараз бачу ­добре.

При катаракті кришталик ока стає непрозорий і твердіє. Через те, що світло в кришталику неправильно заломлюється, погіршується зір. Часто трапляються несподівані зорові спалахи — то від фар автомобілів, то від сонячного проміння.

— Коли проходила діагностику, здивувалася, що до лікарів приходять літні люди, які практично не бачать. В одного веселого діда після операції зір одразу відновився. То він попросив і на другому оці зробити операцію, — додає Людмила Борисівна. — Враження тільки приємні від лікарів і медичного центру. Теж планую на лівому оці зробити операцію, щоб потім за зір не турбуватися взагалі.

Сучасний метод операції не змінює способу життя пацієнта — йому не треба кілька місяців пристосовуватися після хірургічного втручання.

Як лікують катаракту?

— Катаракту можна вилікувати тільки хірургічно. Краплі лише зашкодять, — пояснює Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар центру "Іріс". — Як тільки людина відчуває, що починає втрачати зір — погано бачить телевізор чи ціни в магазині — рекомендуємо прийти на обстеження. Раніше чекали, доки кришталик стане зовсім твердий, робили великий розріз ока і видаляли. Тепер що раніше ви звернетеся до лікаря, то краще буде для здоров'я ока. Заміна кришталика на штучний дозволяє у нашому центрі лікувати катаракту практично на 100 відсотків.

Що порадите людям, які стали гірше бачити?

— Рекомендую тим, хто помітив зниження гостроти зору, одразу пройти обстеження у спеціалізованих лікарів. Адже тільки хірург дасть відповідь — чи варто робити операцію і який відсоток зору ви повернете.

Після операції пацієнти мають довго відновлюватися?

— Сучасні методи хірургії дозволяють наступного дня продовжити свій звичний ритм життя. Практично жодних обмежень, окрім чіткого дотримування рекомендацій медиків. Регулярно слід приймати ліки. Також важлива гігієна.

Є думка, що катаракту не можна оперувати, якщо хворі мають глаукому чи цукровий діабет.

— Маємо запатентований метод боротьби із глаукомою і катарактою. Тому операція успішно допомагає від цих двох хвороб. Стосовно цукрового діабету, то лише хірург має оцінити шанси на операцію. В офтальмологічному центрі "Іріс" — індивідуальний підхід. Зазвичай доводиться робити комплексне втручання. Замінюємо кришталик і лікуємо лазером судини.

Після 40 років хоча б раз на рік слід обстежувати зір, а після 50 — це робити обов'язково.

Клініка "Іріс" почала працювати 2016 року

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти та глаукоми. Приймаємо пацієнтів без направлення.

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій.

Крім допомоги при катаракті й глаукомі, в клініці "Іріс" пропонують такі послуги: лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала працювати 2016 року.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту лікують лише хірургічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути