понеділок, 02 квітня 2018 05:30

Катаракта і глаукома можуть призвести до повної втрати зору

Автор: ФОТО НАДАНЕ офтальмологічною клінікою "Іріс"
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Катаракту можна вилікувати тільки хірургічно. Інших варіантів немає”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Катаракту можна вилікувати тільки хірургічно. Інших варіантів немає”

Пацієнти із запущеними формами катаракти і глаукоми масово почали звертатися до офтальмологів полтавського центру "Іріс". Фахівці рекомендують людям після 40 перевіряти зір щонайменше раз у рік, після 50 — щопівроку.

Катаракта — найпоширеніша причина втрати зору. Кришталик ока стає мутний, твердіє. Бувають несподівані спалахи в очах від автомобільних фар або сонячного проміння. Це відбувається через неправильне заломлення світла в кришталику.

Як правильно лікувати катаракту?

— Недугу можна вилікувати тільки хірургічно. Інших варіантів немає. З віком кришталик у середині ока псується — твердіє білок і втрачається здатність проводити світло. Економічна ситуація негативно впливає на здоров'я пацієнтів — люди уникають медиків, щоб не витрачати грошей. Катаракта ніколи не сповільнює свій розвиток, а затримка в її лікуванні приносить більше витрат, адже з часом операція стає складнішою, відновлення потребує більше ліків, — каже Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві.

Окуляри для тренування можуть зупинити розвиток катаракти і глаукоми?

— Лікувальні окуляри можуть допомогти при деяких незначних проблемах із очима, але при катаракті і глаукомі вони категорично заборонені, бо наносять шкоду. В ринкових умовах продавців цікавить лише реалізація товару, тому в рамках реклами приписують окулярам будь-яку чудодійну силу. Але це неправда. Від них на перших сеансах можливий ефект плацебо (покращення стану пацієнта завдяки вірі в лікарський метод. — ГПУ). Використовувати лікувальні методи треба після призначення професійного офтальмолога.

Потрібно готуватися до операції з видалення катаракти?

— Пацієнт має отримати результати всіх аналізів, не мати застуди чи якихось запалень в організмі. Також усі запальні процеси в очах повинні бути вилікувані.

Спеціалісти центру "Іріс" завжди прогнозують можливий результат операції ще до хірургічного втручання. Після заміни кришталика на штучний катаракта зникає на 100 відсотків. Також зменшується негативний вплив і нормалізується внутрішньоочний тиск рідини, що стає профілактикою розвитку глаукоми.

Після операцій пацієнти довго відновлюються?

— Сучасні методи хірургічного втручання дозволяють наступного дня продовжити звичний ритм життя. Якщо кілька років тому були суттєві обмеження, то зараз можна нахилятися, займатися господарством і готувати. Майже ніяких обмежень, окрім чіткого дотримування інструкцій, що дають лікарі. Також важлива особиста гігієна.

Чому глаукому називають "тихим крадієм зору"?

— Глаукома — це небезпечне захворювання, при якому повільно відбувається деградація зорового нерва. При глаукомі циркуляція очної рідини порушується і вона накопичується. Від додаткового тиску страждають кровоносні судини, які постачають поживними речовинами зоровий нерв, і він гине.

Маємо необхідні ліки, що дозволяють нормалізувати тиск в оці й забезпечити природний рух очної рідини. Якщо ж не вдається стабілізувати тиск медикаментами, застосовуємо лазерне чи хірургічне втручання.

Які поради дасте тим людям, що стали гірше бачити?

— Якщо помітили зменшення гостроти зору, рекомендую одразу обстежитися в спеціалізованих лікарів. Не варто довіряти чуткам і порадам сусідів або знайомих медиків.

Особливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам і хворим на цукровий діабет. Ці люди в групі ризику.

Головний лікар центру "Іріс" Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій

Крім лікування катаракти і глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне і хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року. Тут пацієнти отримують обстеження на 12 сучасних приладах, що триває 2,5 год. Спеціалісти консультують і рекомендують подальше лікування. Пацієнт отримує постійний супровід лікарів і під час відновлення після операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6-д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 197 30 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47

від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракта і глаукома можуть призвести до повної втрати зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути