середа, 04 серпня 2010 07:46

Каміння в нирках дроблять без наркозу

Автор: фото з архіву Центру ендоурології лікарні Львівської залізниці
  У Центрі ендоурології лікарні Львівської залізниці обстежують пацієнтові нирки на літотрипторі. Цим апаратом подрібнюють каміння. Процедура триває 20 хвилин
У Центрі ендоурології лікарні Львівської залізниці обстежують пацієнтові нирки на літотрипторі. Цим апаратом подрібнюють каміння. Процедура триває 20 хвилин

"Але ж скрутило мене на рибалці, коли камінь почав із нирки виходити. Навіть не пам"ятаю, як до берега догріб. У човні був сам, — згадує львів"янин 32-річний Олег Козовий. У нього сечокам"яна хвороба, у нирках утворюються камінці. За останні півроку це другий напад ниркової кольки. Від болю хворі часто втрачають свідомість. — На березі лишив і спінінги, і улов. До лікарні ледь доїхав. Укололи обезболююче баралгін — відпустило. П"ю трави, ліки, щоб тільки до операції не дійшло".

Людям із сечокам"яною хворобою лікарі не радять робити операцію, якщо камені в нирках і сечоводі менші за 2 см. Їх можна подробити апаратом — літотриптором. У Львові таке обладнання є в Центрі ендоурології лікарні Львівської залізниці. Процедура триває від 20 хв. до години. Одразу після неї пацієнти повертаються додому. За кілька годин подрібнені частини каменів виходять природним шляхом. Лише після роздроблення великого каміння радять побути кілька днів на стаціонарному лікуванні.

— Аби витягнути сантиметровий камінчик, немає потреби відкривати нирку. Можуть бути післяопераційні ускладнення, та й реабілітаційний період довгий і важкий, — каже завідувачка Центру ендоурології Юрій Грицина, 56 років. — На апараті ультразвуковий датчик показує, де розміщений камінець. Під дією ультразвуку ми фокусуємо ударну хвилю точно в нього. Під час процедури видно, як із каменю сиплеться пісок.

Більшість пацієнтів легко переносять процедуру. Декому вводять заспокійливе.

Камені в нирках бувають різних видів і розмірів — від кількох міліметрів до величини нирки. Найчастіше зустрічаються фосфатні та оксалатні.

Камені бувають від кількох міліметрів до величини нирки

— Утворенню фосфатних каменів передує якась інфекція, зокрема запущені пієлонефрити. Сьогодні лікую, завтра не лікую, а в результаті утворюється матриця каменю, — говорить лікар. — Фосфатні камені ростуть швидко, за кілька місяців це вже чималий камінчик. Оксалатні утворюються в кислій сечі. Вони тверді, тяжко піддаються дробленню.

Щороку кількість хворих на сечокам"яну хворобу зростає на 5%.

— Без сумніву, дається взнаки якість води, недостатня кількість випитої рідини. Наприклад, французи за обідом випивають пляшку мінеральної води, а ми — горнятко компоту.

Аби запобігти утворенню каменів, Юрій Грицина радить пити більше рідини. У спеку — до 2 л. Також хоча б раз на рік потрібно робити обстеження нирок, жовчного міхура. На початковий стадіях, коли камінець 5–7 міліметрів, його легко розбивають літотриптором.

Зараз ви читаєте новину «Каміння в нирках дроблять без наркозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути