— Із печією мучуся кілька років. Спочатку під час вагітності, тепер від будь-якої їжі. Здається, що горить усе нутро, — говорить Ганна Мамчур, 42 роки, з міста Теребовля Тернопільської області. — Помітила, що після перекусу не можна одразу лягати спати. Краще півгодини посидіти або під час сну під голову покласти високу подушку.
Допомагає від печії картопляний сік. П'є по півсклянки натщесерце. Після того лежить 30 хв. Повторює протягом 10 днів. Ще Ганна Мамчур сама меле на млинку пшеницю та жито. Виходить хліб зерновий, який дієтологи радять. Додає в тісто суміші круп і перемелене на кавомолці насіння. Підходить гарбузове, кунжут, льон, мак.
— Печія виникає від попадання шлункового соку на слизову оболонку стравоходу, — каже столичний дієтолог Борис Скачко, 55 років. — Кислота, що є в ньому, подразнює й обпалює оболонку, провокує запалення. Тоді шлунок надмірно скорочується. Хліб без дріжджів менше навантажує шлунок. Тому проходить печія. Але з дріжджами вона не має ніякого зв'язку. Відмова від дріжджового хліба — не панацея від печії. Тут допоміг льон, що знижує кислотність шлунка і швидко чистить кишечник. Їжа не затримується і не встигає заграти.
Коментарі