четвер, 04 жовтня 2012 00:45

Імуностимулятори виснажують організм

Автор: фото з сайта www.smachno.ua
  Препарати для підвищення захисних сил організму роблять людину енергійнішою. Вони збільшують у крові кількість імунних клітин, що виробляються з білків та вітамінів. Під час недуги їх запас вичерпується
Препарати для підвищення захисних сил організму роблять людину енергійнішою. Вони збільшують у крові кількість імунних клітин, що виробляються з білків та вітамінів. Під час недуги їх запас вичерпується

Кияни 32-річні Галина і Петро Синенькі після курсу імуностимуляторів півроку хворіли.

— Раніше важко переносили кожну епідемію грипу. Тому почали піднімати імунітет з минулої весни. Пропили анаферон, елеутерокок, ехінацею — все, що дали в аптеці для імунітету, — каже Галина. — Як почалася осінь, злягли обоє. Далі — з однієї болячки в іншу. Хворіли без високих температур, але постійно. Насморк, застуди, кашель.

— Імунітет підвищувати не треба, — говорить столичний натуропат Марина Головаха, 30 років. — Восени для профілактики грипу і застуд найчастіше п'ють ехінацею та елеутерокок. Ще люблять бронхомунал. Інколи просять в аптеці "якийсь імуностимулятор". Спочатку ці препарати стимулюють імунітет. Людина приймає їх місяцями і почувається енергійнішою. У крові більшає імунних клітин. Вони виробляються з білків і вітамінів. Коли всі починають хворіти — організм не має чим захищатися, бо запаси вичерпані.

Лікар застерігає також підвищувати імунітет китайськими препаратами.

— У східній традиційній медицині дуже багато стимуляторів. Українцям їх не треба, у нашому житті стимулів і так забагато. Нам потрібен відпочинок та здорове харчування, бо енергії у нас вистачає.

— Від грипу вберігає лише вакцина, — каже харківський терапевт Олександр Рильцов, 38 років. — Немає доказів ефективності ліків, які у нас продають як імуностимулятори або імуномодулятори. Імунітет підняти не можна. При справжньому імунодефіциті — СНІДу, ракових хворобах, лейкозі — цих ліків не застосовують. Аби посилити спротив організму інфекціям, варто їсти достатньо білкової їжі.

Вплив імуностимуляторів на організм не досліджений.

— У 1950-ті з'явився заспокійливий препарат талідомід. Тоді багато людей вмирали від передозування заспокійливих. А талідомідом неможливо було отруїтися, то став популярним. Досліди на щурах показали безпеку. Потім виявилося, що у вагітних, які приймають його, народжувалися діти з каліцтвами. Препарат досі застосовують як імуностимулятор при важких хворобах.

Невідомо, як вплинуть на розвиток плода аміксин, гропрінозин, когацел, арбідол. Немає досліджень, які дозволили б призначати їх постійно. Аміксин, крім Росії і України, ніде не застосовують. Анаферон — це гомеопатичний препарат без доведеної ефективності. Його можна замінити водою з крана.

Зараз ви читаєте новину «Імуностимулятори виснажують організм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути