Ексклюзиви
понеділок, 16 грудня 2019 07:51

"Худі люди ламають передпліччя, шийку стегна. А повні — кістки у стегнах і плечах"

Автор: PROFERMU.COM
  При остео­порозі слід вживати продукти, що містять кальцій. Багато цього елементу у фісташках, куразі та кунжуті
При остео­порозі слід вживати продукти, що містять кальцій. Багато цього елементу у фісташках, куразі та кунжуті

— У мене виявили остеопороз, — розповідає черкащанка 51-річна Галина Братко. — Причиною стали гормональні зміни в організмі. Лікарі порадили їсти рибні консерви, молочні продукти та збагачені кальцієм харчі. Узимку приймати вітамін D. Влітку бувати на сонці, але не зловживати.

Остеопороз — це захворювання кісткової тканини. Знижується її міцність, порушується будова. Часто це призводить до переломів.

— Кісткову масу ми накопичуємо до 20 років, — каже Ірина Бондарець, завідувач відділення ендокринології Черкаської обласної лікарні. — А після 35 починаємо потроху її втрачати. Остеопороз частіше розвивається в жінок. Може початися в 50 років. У чоловіків — після 70.

Причиною остеопорозу є швидкі гормональні зміни під час менопаузи. З організму виводиться кальцій. Що більша його нестача, то вищий ризик отримати травму навіть при невеликому навантаженні.

— Худі люди ламають передпліччя, шийку стегна. А з надмірною вагою — трубчасті кістки в стегнах і плечах. Остеопороз спадковий. Недуга загрожує вагітним — у них вітамін D йде на формування скелету плоду.

На розвиток остеопорозу впливають захворювання шлункового тракту, нирок, цукровий діабет. Часто причиною стають патології щитовидної залози, наднирників, шкідливі звички.

— Кальцій вимивають сечогінні препарати та ліки для зниження тиску, — говорить Бондарець. — Симптомами хвороби є хронічний біль у кістках, суглобах і спині. Порушується осанка.

На початкових стадіях хворобу розпізнати важко.

— Коли кістки вже почали руйнуватися, але ці зміни ще незначні, симптомів може не бути. Треба зробити магнітно-резонансну томографію та денситометрію, яка визначає щільність кісток. На пізніх стадіях це видно і на рентгені.

Лікування розпочинають із нормалізації гормонального стану. Застосовують гормонотерапію, дієту з кальцієм, фосфором і вітаміном D. Препарати й дози рекомендує лікар, залежно від віку й ваги пацієнта.

— Слід вживати продукти, що містять кальцій, овочі та фрукти, — додає Ірина Бондарець. — Багато цього елементу міститься у фісташках, куразі, кунжуті. Корисно робити вправи на зміцнення м'язів — плавати, кататися на велосипеді, роликах або лижах. Щоденно робити 10 тисяч кроків.

Зараз ви читаєте новину «"Худі люди ламають передпліччя, шийку стегна. А повні — кістки у стегнах і плечах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути