понеділок, 13 січня 2020 07:51

Хронічний тонзиліт дає ускладнення на серце

Автор: medprice.com
  При хронічному тонзиліті на мигдалинах осідають мікроби. Розмножуються і виділяють токсини, які потрапляють у кров і поширюються організмом
При хронічному тонзиліті на мигдалинах осідають мікроби. Розмножуються і виділяють токсини, які потрапляють у кров і поширюються організмом

— Недолікував ангіну — заробив хронічний тонзиліт, — розповідає 34-річний Артем Онуфрійчук із Запоріжжя. — Загострюється по сім-вісім разів на рік. Останнім часом серце почало поболювати. Лікар порадив видалити гланди.

— При хронічному тонзиліті мигдалини стають домівкою для мікробів, — каже терапевт 49-річна Вік­торія Форосенко з Києва. — Розмножуються, виділяють токсини. Останні потрапляють у кров, поширюються організмом. Першими уражають серце.

Токсини, які виділяються при хронічному тонзиліті, у 30–60 відсотках випадків дають ускладнення на серцевий м'яз. Наслідки проявляються через півтора року після початку захворювання.

— Найпоширенішим ускладненням є міокардіодистрофія, — продовжує лікар. — Це стан, при якому в серцевому м'язі порушується обмін речовин. Через це він деформується, припиняє нормально скорочуватися.

Якщо вчасно не почати лікування, розвивається серцева недостатність. Запущені форми призводять до смерті.

— Першими симптомами міокардіодистрофії є виражена слабкість та зниження працездатності. Гостро відчуваються в другій половині дня.

При міокардіодистрофії характерна задишка. Виникає під час інтенсивних фізичних навантажень, у стані спокою не турбує.

— З часом з'являються скарги на поколювання або ниючий біль у районі серця, підвищену пітливість, біль у м'язах і суглобах, — пояснює Вікторія Форосенко. — Може бути прискорене серцебиття, неритмічний пульс.

Якщо на тлі хронічного тонзиліту розвинулася міокардіодистрофія, лікують мигдалини. Призначають антибіотики, протизапальні, промивання, фізіотерапію. У складних випадках мигдалини видаляють.

— Щоб налагодити обмін речовин у м'язі, застосовують вітаміни групи В, кокарбоксилазу, анаболічні стероїди, препарати калію, — каже лікар. — Якщо є аритмія, додаються ще бета-блокатори й седативні. Якщо серцева недостатність — глікозиди.

Хворим із міокардіодистрофією рекомендують вітамінізовану і багату на білки їжу. Забороняють інтенсивні фізичні навантаження, куріння та алкоголь.

— Якщо лікування своєчасне, прогноз сприятливий, — додає. — Через шість-вісім місяців стан серцевого м'яза прийде в норму.

Зараз ви читаєте новину «Хронічний тонзиліт дає ускладнення на серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути