понеділок, 21 грудня 2020 06:15

Грижу видалили за допомогою робота-хірурга

Автор: FACEBOOK.COM/OLEG SAMCHUK
  Медики Львівської міської лікарні швидкої допомоги вперше видаляють діафрагмальну грижу роботом-хірургом Da Vinci, 9 грудня. Такий апарат є ще у приватній лікарні у Вінниці
Медики Львівської міської лікарні швидкої допомоги вперше видаляють діафрагмальну грижу роботом-хірургом Da Vinci, 9 грудня. Такий апарат є ще у приватній лікарні у Вінниці

У Львівській міській лікарні швидкої медичної допомоги 9 грудня вперше провели операцію роботом-хірургом Da Vinci. 50-річному жителю Бродів видалили грижу діа­фрагми. Втручання провели через проколи, без жодного розрізу. Операція тривала майже 6 год.

— Пацієнт звернувся до нас із підозрою на кишково-шлункову кровотечу. Обстеження показало великий отвір між черевною та грудною порожнинами. Частина шлунка змістилася в грудну клітку. Треба було оперувати, — говорить 34-річний Олег Самчук, гендиректор лікарні.

Пацієнту діагностували діафрагмальну грижу та рефлюксну хворобу стравоходу — часткове зміщення шлунка. Це одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту. Через хворобу в пацієнта виникала печія, біль при ковтанні та кровотечі.

— Патологія небезпечна тим, що при потраплянні шлункового вмісту в стравохід виникають ерозії, виразки, кровотечі, звуження слизової оболонки стравоходу. Великі діафрагмальні грижі супроводжуються здавленням серця, легень. ­Несуть великий ризик утворення отворів у шлунку з подальшими ускладненнями, — каже хірург Андрій Стасишин.

Завдяки надчутливим сенсорам на пульті управління апаратом під час операції керував медик. Робот має чотири "руки". На одній розміщена камера, яка транслювала зображення. Дві — тримали інструменти та відтворювали точні рухи лікаря. Четверта "рука" виконувала функції асистента хірурга.

— Під час втручання хірург був за кілька метрів від пацієнта. Завдяки камері й "рукам" робота вдалося бездоганно усунути проблему. Все минуло добре. Пацієнт уже притомний, — додає Савчук.

Da Vinci застосовуватимуть для видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та кардіохірургії. Ця техніка здатна проводити високоточні операції з мінімальним пошкодженням тканин. Може робити мікроскопічні надрізи навіть на працюючому серці. Робот мінімізує пошкодження тканин через відсутність тремору рук хірурга, зменшує кількість ускладнень у післяопераційному періоді.

Зараз ви читаєте новину «Грижу видалили за допомогою робота-хірурга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути