Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2018 07:55

Гайморит починається з чхання та лихоманки

Автор: www.prosopli.ru
  Гайморит — це запалення гайморових пазух. Буває вірусний і бактеріальний гнійний. Щоб визначити збудника, беруть мазок із носа
Гайморит — це запалення гайморових пазух. Буває вірусний і бактеріальний гнійний. Щоб визначити збудника, беруть мазок із носа

— Думала, хоч весною зможу нормально дихати. Набридло говорити, наче з прищіп­кою на носі. Пішла до лікарні. Знайшли гайморит, — каже Олена Полуденко, 34 роки, із смт Котельва Полтавської області. — Мазок показав, що спричинили його бактерії. Два тижні пила антибіотики. Зате тепер вільно дихаю. Дякую Богу, що не чекала, а то довелося б лягати на операцію.

Гайморит починається на тлі застуди й грипу. Людина часто чхає, її лихоманить. Згодом з'являється біль в ділянці перенісся, чола чи всього обличчя, який віддає в зуби й основу носа. Набрякає слизова, з'являється нежить, утруднюється дихання. Людина постійно відчуває втому. Часом набрякають щоки, температура піднімається до 38°С.

— Хворі думають, що гайморит — це ускладнення нежитю. Насправді це запалення гайморових пазух. Вони розташовані під очима, — говорить столичний отоларинголог ­Світлана Швець, 38 ­років. — Ці пазухи з'єднані з носом вузьким каналом, яким проходить повітря. Він може перекритися від дуже сухого повітря або надлишку слизу в носі. Тоді пазуха перетвориться на зам­кнений відсік, де збирається гній.

Для діагностики недуги роблять рентгенівський знімок або комп'ютерну томографію. На знімку запалення видно як білу пляму.

— Більшість людей не вміють відрізнити нежить від гаймориту. Останній супроводжує тупий ниючий біль, якого не буває при нежиті. Посилюється при нахиленні голови.

Можна обстежити носоглотку ендоскопом. Він удвічі тонший за ручку. Болю не спричиняє. Лікар виводить зображення на екран. Просить пацієнта часто дихати, аби скорочувалася слизова. Так легше просунути ендоскоп глибше.

— Гайморит починається непомітно. Біль то виникає, то минає. Людина думає — це застуда. Лікується чаями. Від них дихати легше і голова не болить. А недуга розвивається далі.

Буває гайморит вірусний і бактеріальний гнійний. Щоб визначити збудника, беруть мазок із носа. Останній не можна вилікувати без антибіотиків. Таблетки приймають не менше 10 днів. Якщо нічого не робити більше трьох тижнів, гайморит стане хронічним.

— Головне — не гріти запаленого носа. Від тепла гнійник може прорвати.

Операцію роблять, коли в пазухах зібралося багато гною. Його висмоктують ендоскопом, без ­над­різу. Після цього можна йти додому.

— Щоб уникнути операції, призначаю процедуру "зозуля". Це промивання за допомогою апарата, що діє як пилосос. Пацієнт лягає на кушетку, вмикають пристрій. Лікар в одну ніздрю шприцом вливає розчин-антисептик. В другу вставляє трубку, через яку відкачує рідину із гноєм і слизом.

Для профілактики гаймориту при появі нежитю слід промивати ніс солоною водою.

— У склянці води розведіть пів чайної ложки морської солі. Наберіть рідину в долоню і втягніть носом. Це промиває слизову.

Зараз ви читаєте новину «Гайморит починається з чхання та лихоманки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути