52-річна Галина Тютюник з Вінниці заготовляє на зиму вітамінну масу із фейхоа.
— Тиждень тому пішла на оптовий ринок. Тут бачу, біля лотків з хурмою щось маленьке зелене лежить. Написано — фейхоа. Навіть ніколи не чула, що то таке. Кілограм коштує 50 гривень.
Спитала у продавщиці. Та пояснила, фрукт завозять із Грузії та Азербайджану. Продають протягом листопада–грудня.
— Розкуповують швидко, бо те фейхоа дуже багате йодом. Його на зиму також для профілактики грипу рекомендують брати. От у тої продавщиці проблеми з щитовидкою. Вона на всю зиму запасається плодами. Перетирає із сахаром у пропорції один до одного. А потім по столовій ложці зранку та увечері їсть. Допомагає.
Галина Тютюник купила 0,5 кг плодів. Помила, зрізала плодоніжку.
— Перетерла у міксері, хоч можна й м'ясорубкою. Фейхоа можна їсти з кожурою, але вона несмачна. У ній багато речовин для профілактики онкології щитовидки. Так я її зрізала. Як висохне, в чай додаватиму.
Плоди містять водорозчинного йоду стільки, як морепродукти. Також багаті на вітамін С, сахарозу, пектин, клітковину. Дієтологи радять їсти фейхоа при атеросклерозі, хворобах шлунково-кишкового тракту, пієлонефриті. Завдяки вмісту антиоксидантів фрукт корисний для зміцнення імунітету.
Коментарі