пʼятниця, 24 вересня 2010 04:25

Дворічну дитину врятували за допомогою штучної легені

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk.tif
  До Оуена Старка із Америки прикріпили апарат, який змушував легені вбирати кисень і викидати вуглекислий газ
До Оуена Старка із Америки прикріпили апарат, який змушував легені вбирати кисень і викидати вуглекислий газ

Американець 2-річний Оуен Старк страждає на гіпертензію легеневої артерії. Це захворювання зазвичай вражає людей похилого віку. У дітей трапляється в одному зі 100 тис. випадків. Аби врятувати хлопчика, лікарі підключили його до системи "штучна легеня". На дитині її застосували вперше у світі.

Оуен ріс звичайним життєрадісним малюком. Якось, прогулюючись із батьками магазинами, знепритомнів. Мати викликала "швидку". Сина забрали в дитячу лікарню Сент-Луїса. Дорогою його серце зупинялося 10 разів.

Дитина потребувала негайної трансплантації легені. Лікарі підключили Оуена до апарату, що забезпечував належний кровообіг, і почали шукати донора.

— Перебування на цьому апараті понад два тижні могло спричинити невиправну шкоду організму малюка. Тому ми вдалися до безпрецедентного кроку — застосували штучну легеню, — каже дитячий кардіолог Марк Ґрейді. — До стегнових судин хлопчика прикріпили прилад, який змушував легені вбирати кисень і викидати вуглекислий газ. Одужання Оуена інакше як дивом не назвеш. Важко прогнозувати, скільки він проживе. Можливо, багато років. Думаю, відтепер за допомогою штучної легені лікарі рятуватимуть навіть новонароджених.

Жінка мала вірусне запалення легенів

Через місяць Оуена випишуть додому.

— Систему "штучна легеня" в Україні вперше використали минулого року під час епідемії грипу, — каже Іван Тітов, 45 років, завідувач кафедри анестезіології Івано-Франківського медінституту. — Ми підключили апарат місцевій жінці, яка була на 24-му тижні вагітності. Це був єдиний шанс її врятувати, все інше не діяло. Вона мала вірусне запалення легенів. Пробула під системою сім діб, далі змогла дихати сама. Зазвичай штучна легеня потрібна пацієнтам 29–35 діб.

Зараз ви читаєте новину «Дворічну дитину врятували за допомогою штучної легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути