вівторок, 06 серпня 2019 00:25

Дітям, які скрегочуть зубами, дають тверді яблука

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.24tv.ua.
  Скрегіт зубами зустрічається у трьох із 10 дітей від двох до семи років. У більшості випадків зникає після зміни молочних зубів на постійні
Скрегіт зубами зустрічається у трьох із 10 дітей від двох до семи років. У більшості випадків зникає після зміни молочних зубів на постійні

— До мене на прийом прийшла мама з хлопчиком 8 років. Він мав проблеми зі скреготінням зубами. Так постирав молочні зуби, що з'явилася чутливість, — розповідає столичний стоматолог 26-річний Олександр Байдо.

Пошкоджені зуби лікарі реставрували за два візити.

— Утретє мама привела його через місяць на огляд. Чутливість зубів зникла. Для запобігання подальшому стиранню хлопцеві виготовили нічну захисну капу. Вона компенсує напруження м'язів і зберігає зуби.

Скрегіт зубами зустрічається у трьох із 10 дітей від 2 до 7 років.

— Це не хвороба. Скрегіт зникне після зміни молочних зубів на постійні. Але якщо продовжується і після 7 років, то призведе до пошкодження зубів і стирання емалі.

Нічний скрегіт зубами — часто показник порушення емоційного стану. Спостерігається в дітей, які звикли агресивно проявляти свої емоції. Частіше буває в хлопчиків. Потребує допомоги психолога.

— Треба за кілька годин до сну виключити всі гучні активності, перегляд телевізора, інтернету. Краще ці звички змінити на щось спокійніше, наприклад читання казок. Не зайве дати додаткове напруження на щелепи за допомогою жорсткої їжі. Зокрема, моркви або яблук — теж за кілька годин до сну.

В окремих випадках скрипіння зубами може передатися у спадок, переважно хлопчикам.

— Буває, що дитина скрипить зубами і вдень. Це можна пояснити прорізанням зубів. Бо для дитини це явище нове і ще не вивчене. Зуби видають нові звуки, тому намагаються ними поскрипіти. Можна порівняти з тим, коли в зубі є дірка або нова пломба. Так і хочеться потривожити те місце. Наявність глистів не спричиняє появи скреготу зубами, але підсилює його, якщо вже був. Скреготіння зубами може бути ще й початком нападів епілепсії, — говорить Олександр Байдо.

Підхід в лікуванні для кожної дитини індивідуальний. Але є загальні рекомендації.

— Дуже важливо, чим дитина займається перед сном. Ігри не мають бути активними й емоційними. Діти менш захищені, і навіть невелика проблема може спричинити в них сильний стрес.

У дорослих скрегіт зубами є поганою ознакою. Серед основних причин — розлади нервової системи внаслідок емоційних стресів, спазм м'язів при захворюванні суглобів, аномалії прикусу зубів. Тому потрібно обстежитися у відповідних лікарів.

Зараз ви читаєте новину «Дітям, які скрегочуть зубами, дають тверді яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути