середа, 08 вересня 2010 07:15

Цироз розвивається за два роки

Автор: фото: Ольга ДЕНИС
  Гепатолог Вадим Уваров оглядає пацієнта Віктора Скрида у палаті інтенсивної терапії столичної лікарні номер 10. У хворого болить печінка, тіло пожовтіло
Гепатолог Вадим Уваров оглядає пацієнта Віктора Скрида у палаті інтенсивної терапії столичної лікарні номер 10. У хворого болить печінка, тіло пожовтіло

Киянин Віктор Скрид, 64 роки, лежить у палаті інтенсивної терапії столичної лікарні N10. Його шкіра та білки очей — жовті. Коли всміхається, видно, що в роті бракує зубів. У ліву руку вколота голка крапельниці.

— Я отруївся кавуном. Тут уже тиждень, — говорить Віктор Омелянович.

Його дружина 45-річна Валентина каже, що чоловік потрапив до лікарні через алкоголь три дні тому.

— Він усе плутає. Знаю його 15 років — щодня був п"яний. Пив по пляшці на день. Раніше працював начальником жеку, тепер на пенсії. Лікар сказав, що у Віктора цироз. Будуть йому чистити печінку.

При гострому цирозі хворий не може адекватно оцінювати свій стан, бо його печінка не очищує організм від токсинів. Вони потрапляють у мозок.

— Якщо вчасно зупинити хворобу, то печінка здатна відновитися на 60–70 відсотків. Із 10 пацієнтів, які потрапляють із важкими цирозами, врятувати вдається двох-чотирьох, — говорить столичний гепатолог Вадим Уваров, 39 років. — Цироз проявляється жовтяницею на клітинному рівні. Тобто жовч іде не в травний тракт, а одразу в кров. Тоді при нормі білірубіну до 20 одиниць хворий має його від кількасот до 1000. Якщо білірубіну більше як 600, пацієнт притомний, але може кидатися на людей. Він не розуміє, де знаходиться, не впізнає рідних. Такий високий показник жовтяниці означає, що майже 90 відсотків клітин печінки зруйновані. Урятувати таку людину можуть лише відмова від алкоголю і тривалий курс лікування.

Живіт збільшується, бо в ньому накопичується рідина

Цироз у питущих розвивається за півтора-два роки. Достатньо щодня вживати по 150–200 г горілки або літр пива.

Недуга проявляється не одразу. Спершу болить праворуч під ребрами, починає нудити, з"являються печія, слабкість, запори. Потім людина втрачає апетит і худне. Живіт, навпаки, збільшується, бо в ньому накопичується рідина. Судини стають крихкими, тому легко утворюються синці. Виникає задишка, погано працюють нирки й легені, жовтіє тіло.

— Хвороба починається з гепатиту — хронічного запалення. Змінюється будова органа. Люди не звертаються своєчасно до лікаря. П"ють ліки, але результату нема. Треба зробити ультразвукову діагностику, здати аналізи.

Причиною хвороби може бути також зловживання медикаментами. Якщо, наприклад, більше півроку приймати токсичні антибіотики, протитуберкульозні препарати.

Проблеми з печінкою найчастіше настають після 40 років. Хоча є випадки захворювання й у 16. В Україні цироз за смертністю посідає четверте місце.

Зараз ви читаєте новину «Цироз розвивається за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути