понеділок, 04 червня 2012 07:45

Через вади мовлення шестирічний Максим не хоче читати

Автор: Фото з архіву ”Світави Галицької”
  Логопеди просять батьків разом з дітьми виконувати вправи для поліпшення вимови
Логопеди просять батьків разом з дітьми виконувати вправи для поліпшення вимови

— Синові Максиму вже 6 років, а він не вимовляє всіх звуків. Замість "л", "р" каже "в", замість "ш" — "с". У садок не ходить, водимо його до логопеда на приватні уроки. Але толку мало, — розказує 27-річна Олена Карп'як. — Малий не слухає його, не виконує вправ. Лікар просить: "Кінчиком язика торкайся піднебіння, ніби укольчик робиш. Так у тебе "р" вийде". А він крутить тим язиком у роті, як попало.

Максим — одна дитина в сім'ї. Коли батьки на роботі, залишається вдома з бабусею.

— У вересні піде до школи. Переживаю, щоб однолітки не насміхалися з нього через погану вимову, — говорить Олена. — Кажуть, шкільна програма цього року буде складна. А він навіть усіх букв не знає, рахує тільки до 10. Учитися читати не хоче — нервується. Думаю, це все через дефекти мови.

— Навіть те, що Максим мало спілкується з однолітками, може бути причиною його поганої вимови. Батьки на роботі, з бабусею дитині не цікаво. Очевидно, хлопчик узагалі мало говорить, — каже вчитель-логопед Ольга Небельська зі львівського логопедичного центру "Світава Галицька". — До того ж бабусі-дідусі часто до дітей сюсюкають. Якщо малечу питати "хоцес гамати?", вона ніколи не відповість "хочу їсти". До 3-4 років дитина вже чує відмінності між власною неправильною вимовою і тим, як говорять дорослі. Старається їх наслідувати. Дитина може невиразно говорити через слабкість м'язів язика і губ чи, навпаки, їх напруженість. Або ж через коротку під'язикову вуздечку. Наші спеціалісти проводять зондовий масаж, щоб її розтягнути. Але причини можуть бути набагато серйозніші, пов'язані з незрілістю чи ураженнями головного мозку. Радимо батькам, чиї діти погано говорять до 3 років або до 4 — не вимовляють усіх звуків, пройти обстеження не тільки в логопеда, а й у  невролога, дитячого психіатра та психолога. Головне — вчасно виявити проблему, діагностувати порушення. Адже в дітей не завжди є виражені рухові порушення або відставання в психічному розвитку.

Методику "Світави Галицької" називають безпомилковою

У "Світаві Галицькій" комплексно обстежують і лікують дітей із вадами мовлення з 2003 року. Тут працюють лікарі, вчителі-дефектологи, логопеди, психологи. Нейрофізіолог на сучасній апаратурі детально обстежує функції мозку та особливості його кровопостачання.

— На жаль, сьогодні все більше дітей мають значні порушення мовлення. На Львівщині їх понад 10 тисяч, — каже науковий консультант центру, доцент, кандидат педагогічних наук Тетяна Пічугіна. — Ми застосовуємо різні види лікувальної реабілітації, щоб допомогти всім дітям. Наше головне правило — всі години, крім сну, у сім'ї повинні бути логопедичними. Просимо батьків більше спілкуватися з дітьми. Не забувати хвалити їх за кожне досягнення.

Методику центру фахівці й батьки пацієнтів називають "без помилок". Вона особливо ефективна, коли батьки, родичі, вихователі активно співпрацюють зі спеціалістами закладу.

Медико-логопедичний центр "Світава Галицька" розміщений за адресою: м. Львів, вул. Мазепи, 29, приміщення МАУП, четвертий поверх.

Тел.: 0(32) 252 44 22,

0(68) 501 65 43.

 

Зараз ви читаєте новину «Через вади мовлення шестирічний Максим не хоче читати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути