— Очікуємо пік гепатиту А, — каже головний державний санітарний лікар Києва Олег РУБАН, 42 роки. — У народі його називають жовтяниця, або хвороба Боткіна. Її спалахи реєструють кожні п'ять-сім років. Збудники мутують і пристосовуються до ліків. 2015 року в столиці зареєстровано 506 хворих, 2014-го — 329. Цьогоріч ситуація буде ще гірша.
Щоб убезпечити себе від гепатиту, слід дотримуватися правил особистої гігієни. Не пити сирої води, не вживати неякісних продуктів. Вірус гепатиту дуже живучий. У засохлій краплі крові зберігається чотири доби.
Співробітник відділу вірусних гепатитів Інституту епідеміології 40-річний Віталій Янченко називає жовтяницю "хворобою брудних рук".
— Вірус потрапляє в організм через рот, а виходить — через кишечник. Від переливання крові заражаються рідко, — розповідає він. — Люди інфікуються від хворих в інкубаційному періоді, коли ознак жовтяниці ще немає. Найчастіше — влітку та восени. Заразитися можна від вуличної їжі. Якщо людина готувала пиріжки брудними руками. Найчастіше хворіють діти.
Недуга проявляється через 15‑50 днів після зараження. Починається з лихоманки. Людину нудить, вона блює. Збільшується і дуже болить печінка. Через кілька днів шкіра жовтіє. Після цього людина почувається краще. Одужує за 10 днів. Віталій Янченко не вважає гепатит А надто серйозним захворюванням.
— У літературі описані смертельні випадки, але в своїй роботі я такого не зустрічав, — каже він. — За кордоном жовтяницю лікують удома. У нас звикли госпіталізувати. Гепатит небезпечний, але грип — страшніший. Багато хто навіть не знає, що перехворів. Кілька днів температури без інших симптомів. Думають, це застуда. Полежав — і видужав.
Коментарі