четвер, 29 травня 2008 19:44

Часті ангіни провокують ревматизм

40-річний Микола має хворі кістки, занедужав на ревматоїдний артрит. Хворобу спровокували часті ангіни, які чоловік не лікував.

Невисокий брюнет розповідає, що за останні два роки це вже восьме запалення. До фахівців звертався лише тричі. Лікувався переважно сам: полоскав і прогрівав горло, клав на шию теплі компреси.

— До нас він потрапив уже з восьмим абсцесом, — розповідає Ігор Горішній, 45 років, із Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Причина постійних запалень — ліва мигдалина. Через самолікування вона перестала захищати організм і провокує ангіни. Ангінні стрептококи потрапили у кров, і це дало ускладнення на кістки, спричинило ревматизм.

Миколу відпустили додому, але за місяць його прооперують. Хвору мигдалину видалять. Лише після цього лори разом із ревматологами почнуть лікувати ревматизм. Спільна терапія триватиме щонайменше два роки.

— Останнім часом запущених хворих побільшало, — каже лікар. — Багато сумнівних рецептів сприймають як цілющі. Люди не замислюються над їхньою абсурдністю. Приміром, суміш тертого буряка і господарського мила пропонують як засіб від гаймориту. І лікуються так.

Сумнівні рецепти сприймають як цілющі

Часто наслідки недбалості незворотні. У відділенні оториноларингології Київської обласної клінічної лікарні лежить 11-класниця Галина, 16 років. Білявка не чутиме на праве вухо навіть зі слуховим апаратом. Слух дівчина втратила після того, як місяць самотужки лікувала біль у вусі. Спочатку за порадою друзів вигрівала сіллю, а потім використовувала вушні краплі. Звернулася до медиків, лише коли перестала чути.

— Дівчина скаржилася на біль і виділення з вуха, тік гній і сукровиця, — розповідає Горішній. — Коли ж пройшла обстеження, виявилося, що у неї гострий гнійний середній отит, ще й підозра на лабіринтит. Це порушення слуху. Аудіометрія показала, що вона не чує правим вухом.

Погіршило ситуацію і прогрівання.

— При такому запаленні сухе тепло протипоказане, — продовжує лор. — Воно ніби полегшує біль, а насправді тільки посилює запальний процес.

Слух можна було б врятувати, якби пацієнтка звернулася по допомогу на першому тижні хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Часті ангіни провокують ревматизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути