— Чорнобривці сію не стільки для краси, як для здоров'я. Чай із них заспокоює краще за валеріану, — розповідає Надія Коваль, 61 рік, із Голої Пристані Херсонської області. — Зараз якраз їхня пора. Помічні також при цирозі печінки і для покращення зору.
Заливає п'ять квіток склянкою окропу. Настоює 5–7 хв., проціджує і додає 1 ст. л. меду. П'є невеликими ковтками протягом дня.
Можна зробити й приправу з чорнобривців. Зриває цвіт, сушить і дрібно перемелює або товче в ступі. Додає по 1 ст. л. до готових страв.
— Ще в липні обриваю в квітнику нагідки, тобто календулу. З неї роблю олію. Вона має багато вітамінів А та Е, тому лікує щитоподібну залозу, покращує зір.
Квітки календули заливає соняшниковою олією так, щоб їх повністю покрило. Ставить на маленький вогонь на водяну баню на 30–40 хв. Цідить і вживає по 1 ст. л. тричі на день.
— Найкраще тримати лікарські рослини в скляних банках під кришкою. Хоч цілими, хоч подрібненими в порошок. Так зберігаються всі корисні речовини.
Коментарі