пʼятниця, 04 березня 2011 03:00

Брак вітаміну А призводить до раку шкіри

Автор: фото з сайта www.getabslosefat.com
  Вітаміни необхідні для нормального обміну речовин, відновлення клітин та гарного самопочуття
Вітаміни необхідні для нормального обміну речовин, відновлення клітин та гарного самопочуття

"Два роки підряд, наприкінці зими, у мене в кутиках рота з'являлися заїди. Спочатку вони були маленькими і мені не заважали, — говорить киянка Яна Колько, 21 рік. — Коли збільшилися, купила в аптеці крем. Він тільки зняв почервоніння. Але шкіра залишалася сухою, лущилася. Було боляче відкривати рот".

На обстеженні дерматолог сказав Яні, що це гіповітаміноз, і потрібно пропити вітамін В.

Після зими організм ослаблений, і йому бракує вітамінів. Вони необхідні для нормального обміну речовин, відновлення клітин та гарного самопочуття.

— Авітаміноз — це нестача цілого ряду вітамінів, який призводить до хвороб бері-бері, цинги. Серед українців ці недуги трапляються дуже рідко, — говорить столичний дієтолог Наталія Самойленко, 33 роки. — Коли бракує якогось одного вітаміну, це моногіповітаміноз, багатьох — полігіповітаміноз. Також причиною недуги може стати дисбактеріоз чи прийом деяких ліків.

Куріння і часте вживання алкоголю перешкоджають засвоєнню організмом вітамінів. Добова норма вітаміну C для курців має бути вп'ятеро більшою, аніж для тих, хто не курить. Тобто не 70 мг, а 350.

— Брак певного вітаміну виражається по-різному. При гіповітамінозі вітаміну А у хворого бліда і суха шкіра, яка швидко старіє. Пересихають очі, людина гірше бачить, знижується імунітет, з'являється лупа. Брак вітаміну А може призвести до раку молочної залози та шкіри. Він є в риб'ячому жирі, печінці, яйцях, зеленій цибулі та молочних продуктах.

Малі діти найчастіше страждають від браку вітаміну D. У них може розвинутися рахіт. У дорослих слабшають кістки. Цю речовину містять лосось, оселедець, яйця, молоко.

— Вітамін B1 регулює обмін вуглеводів. Якщо організму його бракує, людина погано спить, швидко втомлюється, з'являється розсіяність. Він міститься в хлібі, вівсяній і гречаній кашах, пивних дріжджах, картоплі. В2 бере участь в обміні жирів, вуглеводів і білків, поліпшує зір, серцево-судинний стан, травну та нервову системи. Його бракує, якщо їсти мало молочних продуктів.

Найважливішу роль у синтезі статевих гормонів відіграє вітамін PP. Найбільше його у м'ясі, рибі, сушених грибах, арахісі, картоплі, зеленому горошку.

— Якщо бракує вітаміну С, людина постійно хоче спати, її все дратує. У хворого кровоточать ясна, легко з'являються синці, шкіра стає сухою. Можуть боліти м'язи, суглоби, серце. Вітамін відповідає за стійкість організму до стресів, зміцнює імунну систему. Причиною гіповітамінозу С може бути хворий шлунок чи печінка.

Вітамін С є у цитрусових, шипшині, смородині, капусті. Навесні його часто вживають у вигляді таблеток. Від передозування організм перевантажується і починає працювати на знищення вітаміну. Найкраще вітамін С приймати зранку. Запивати чистою водою. Не можна молоком, кавою або газованою водою, бо він не засвоїться.

— Не ставте собі діагнозу самостійно. Ідіть до лікаря, зробіть аналіз на визначення вітамінів у крові. У жодному разі не розпочинайте самолікування гіповітамінозу в дитини. Лише медик може приписати дитячу дозу вітамінів, ураховуючи вік і вагу.

Зараз ви читаєте новину «Брак вітаміну А призводить до раку шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути