Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2009 17:18

Брак вітамінів може викликати швидке старіння

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Студентка Карина купує квашену капусту на Лук’янівському ринку в Києві. Капуста містить вітаміни й дешевша, ніж лимони й апельсини. Кілограм коштує 10–15 гривень
Студентка Карина купує квашену капусту на Лук’янівському ринку в Києві. Капуста містить вітаміни й дешевша, ніж лимони й апельсини. Кілограм коштує 10–15 гривень

Найгостріше брак вітамінів відчувається на весні. За зиму людина втрачає літній запас, а у продуктах їх меншає вдвічі.

40–90% українців страждають на гіповітаміноз. Це недостатність одного чи кількох вітамінів у організмі.

Якщо людина важко прокидається вранці, протягом дня відчуває гнітючий настрій, в"ялість і роздратованість, їй бракує вітамінів. Через нестачу вітаміну А може різко погіршитися зір, і особливо в сутінках. Шкіра стає сухою. Потріскані губи свідчать про відсутність вітаміну В6. Від нестачі В1 болить серце й відчувається задишка. Маленькі точкові крововиливи на шиї свідчать про обмаль вітаміну С.

Серед ознак авітамінозу приватний столичний імунолог Ольга Шпак називає також синці під очима. На дефіцит вітаміну С вказує тьмяне волосся. Якщо з"явилася лупа — не вистачає вітаміну В12, В6, Р та селену. Безсоння викликає брак калію чи кальцію.

— Лише фруктами чи овочами авітаміноз не побороти, скільки їх не з"їси, — пояснює Світлана Фус, 46 років, головний дієтолог науково-технічного центру "Віріа". — У тепличних овочах мало вітамінів. Потрібно їсти вживати рибу, яйця, каші.

Лише після обстеження лікар визначить, чого бракує.

Сухофрукти зберігають корисні речовини два-три роки

— В організмі має бути достатньо ще й мінералів. Людям, що харчуються самими вуглеводами, бракує селену, цинку, вітаміну В1. І давати їх потрібно окремо, а не пити полівітамінні комплекси. Уже за тиждень людина відчує покращення.

Дієтологи пояснюють: тривалий дефіцит вітамінів призводить до недуг. Зокрема інфекційних. Також викликає передчасне старіння.

Киянин Віктор Кручик, 40 років, з авітамінозом бореться за допомогою зарядки. Щодня чоловік встає о п"ятій ранку, умивається та робить вправи при відкритій кватирці.

— Півгодини вправ: потягування, нахили в сторони, присідання, повільний біг та вівсянка на сніданок дають мені заряд на день, — розповідає чоловік. — Із вересня до квітня щодня п"ю вітаміни уже три роки.

Вітаміни призначає лікар.

38-річний Сергій замість таблеток їсть фрукти. Його рецепт: два мандарини, яблуко і скибка хліба із пророщеного зерна.

Столичний приватний терапевт Дмитро Беженар, 61 рік, потяг до цитрусових пояснює спробами організму компенсувати поганий апетит.

— У грейпфрутах, апельсинах, особливо лимонах багато аскорбінової кислоти. Вона стимулює апетит.

Людина, яка їсть свіжі овочі й фрукти, на брак вітамінів не скаржиться. Тим, хто не має змоги щоразу купувати фрукти, радять їсти квашену капусту. Там є аскорбінова кислота, але значно менше. Також у капусті є вітаміни А та В.

Ірина Гричук, методист Тернопільського центру "Здоров"я", радить вживати вітчизняні продукти, до яких організм звик із дитинства. Каже, гарбуз, завдяки товстій шкірі, зберігає вітаміни до квітня. Цибуля й часник втрачають користь, як з"являються проростки. А сухофрукти зберігають корисні речовини два-три роки.



Горіхи омолоджують та підтримують серце


Денну норму вітаміну А (для хорошого зору) забезпечить 400 г твердого чи 250 г кисломолочного сиру або 150 г масла. С (для імунітету) —  столова ложка квашеної капусти, ківі чи апельсин, 100 г полуниці. Е (для молодості) — 80 г лісових горіхів, 100 г мигдалю чи зернят соняшника, 200 г ікри або 300 г сардин в олії. Для здорового серця — вітаміну В6 — 220 г волоських горіхів, 400 г цибулі, 550 г бананів. А для міцних нервів — В12 — 40 г курячої печінки або 150 г оселедця. Такі дані наводить Тернопільский центр "Здоров"я".


Квашенина корисна для вагітних

Квашена капуста містить вітамін К. Одна ложка страви має денну норму вітаміну. Він необхідний для кращого згортання крові. 150-грамова порція капусти задовольняє денну потребу у вітаміні С. Він зміцнює захисні сили організму.

У капусті міститься значна кількість фолієвої кислоти — вітаміну В9. Він необхідний вагітним. Кислота бере участь у діленні клітин і формуванні нервової системи малюка. Її вживають, щоб мозок майбутньої дитини був розвинений. Вітамін корисний тим, хто страждає на захворювання системи кровообігу.

37-річна модель Хайді Клум радить худнути за допомогою квашеної капусти. Вітамін В, що міститься в ній, сприяє спалюванню жиру й очищує шкіру.

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Брак вітамінів може викликати швидке старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути