понеділок, 21 січня 2013 00:00

Безплідних жінок лікують грязями

Автор: фото з сайта www.kirillovka-azov.com
  Грязями мастять хвору спину та суглоби. Їх застосовують для загоєння переломів і опіків
Грязями мастять хвору спину та суглоби. Їх застосовують для загоєння переломів і опіків

— У нас в гінекологічному відділенні в коридорі висить стенд з фотографіями дітей, яких народили жінки після лікування безпліддя грязями, — каже 64-річна Валентина Крошка, фізіотерапевт Київської міської бальнеолікарні.

Лікує грязями 29 років. Говорить, вони допомагають у комплексі з ваннами, фізкультурою, масажем. В гінекології лікувальні грязі допомагають при хронічних запаленнях органів малого таза й безплідді.

— Жінкам ставлять тампони, просякнуті грязью. Вона стерильна, бо перед тим на термостаті стерилізують. Так само роблять, коли грязь кладуть до рота. Тримають по 15 хвилин. Лікують так пародонтози, гінгівіти. Через 10-15 сеансів ясна перестають кровоточити.

Грязі в лікарню привозять у закритій ємності. Зверху болото залите ропою. Воно не може контактувати з повітрям, бо тоді втрачає лікувальні властивості. Перед нанесенням грязь гріють у термостаті до 38°С.

— Свіжа чорна, масна й блискуча. Коли сіра і мутна, то втратила свої властивості. Це добре видно, коли її намащують на суглоби. Грязями лікують остеохондрози, артрити та поліартрити. Хвороба викручує людям так пальці, що вони не можуть узяти в руки голку. Грязі розсмоктують нарости, розправляють деформації так, що людина може шити. У кого хворі коліна, приходять до нас з паличкою, а йдуть без неї. Спершу не можуть розігнутися, сісти.

Для лікування опорно-рухового апарату грязі перед нанесенням пропускають через гальванічний блок, щоб збагатити їх іонами йоду, магнію, калієм. Тоді ліки глибше проникають у тканини і дають кращий результат.

— 30 років тому 34-річний льотчик приїжджав з болями в місці, де стопа з'єднується з ногою. Блокади ставили, уколи робили й нічого не допомагало. А в нас отримав чотири сеанси грязей та все минуло. Досі не болить.

Курс лікування зазвичай — 10-15 сеансів. За необхідності його повторюють за три або шість місяців, або рік. Повний курс проходять хворі з хронічними недугами. Людям після переломів достатньо одного. На місцях травм швидше відновлюються функції м'язів, тканин, рух у зламаних суглобах.

— Дітей грязями лікують із 7 років. У нас були малі пацієнти після опіків. Грязі прискорюють відновлення шкіри, розсмоктуються рубці.

Застерігає не накладати грязі в період загострення недуг, при гіпертонії, хронічній ішемічній хворобі серця. Також — якщо є рани на шкірі чи онкологія.

— На другому-третьому сеансі зазвичай буває загострення. Це нормальна реакція на процедуру — отже, йде лікування. На місці дії грязі приливає кров, утворюється набряк. Через це нервові закінчення подразнюються і виникає біль.

Зараз ви читаєте новину «Безплідних жінок лікують грязями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути