— Запор — хвороба вагітних, — говорить столичний гастроентеролог Юлія Лисак. — У тих, хто раніше мав проблеми з кишечником, ситуація погіршується. У кого не було — починаються. Моя 25-річна пацієнтка до вагітності закрепів не мала. Почалися у другому триместрі. Порадив їй кефір із висівками: три столові ложки на склянку.
Каже, на ранніх термінах вагітності закрепи виникають через гормони. На пізніх плід передавлює кишечник. Їсти потрібно чотири-п'ять разів на день у визначені години. Кишечник звикає до режиму. Привчити організм випорожнюватися потрібно щоранку.
— У жодному разі самостійно не приймайте лікарських препаратів, навіть натуральних. Можуть спровокувати передчасні пологи. Корисні сливи, чорнослив, абрикос, вишня. Ще краще робити з них настоянку. 100 грамів фруктів заливають двома склянками окропу. Дають настоятися. П'ють склянку перед їдою.
Від чаю й какао утримуються.














Коментарі