четвер, 07 червня 2007 17:40

Алкоголік перестає пити через тиждень

Автор: фото: phl
  31 травня цього року луганські випускники відзначали останній дзвінок. 0,75-літрову пляшку горілки випили на шістьох. О 12-й годині дня дівчина заснула на столі в кафе
31 травня цього року луганські випускники відзначали останній дзвінок. 0,75-літрову пляшку горілки випили на шістьох. О 12-й годині дня дівчина заснула на столі в кафе

Киянин Юрій Борщ, 65 років, за фахом лікар-гігієніст. Двадцять років тому винайшов метод, як повернути алкоголіка до нормального життя. Людина має тиждень слухати лекції, місяць вести щоденник та читати думки-іскри про шкоду алкоголю.

— Сам я кинув пити і курити 1985 року, коли вийшла антиалкогольна постанова, — розповідає високий сивий чоловік у світлому костюмі. — Тиждень пролежав удома, щоб побороти залежність. Спиртне та тютюн замінив на какао і морозиво. Потім почав допомагати іншим. Читав лекції у столичному товаристві тверезості "Аметист". У 1990-х розповідав про шкоду алкоголю у школах старшокласникам. Назбирав матеріал і 2002-го видав книжку "Лабіринти розуму (Цей несвідомий алкоголізм)".

— Я зрозумів, чому люди п"ють, — каже Юрій Григорович. — Усі ми знаємо, що алкоголь токсичний. Перший раз він не смакує, потім болить голова, нудить. Це все ознаки отруєння. А через місяць людина вже п"є із задоволенням. Висновок — так на нього впливає оточення. Під впливом колективу людину можна приучити отримувати задоволення від чого завгодно: щипків, болю, алкоголю.

Борщ пояснює, у голові алкоголіка сигнал про отруєння перекручується і потрапляє до центру задоволення. Людині здається, що їй добре. Так виникає програма-прагнення до алкоголю. Пияків Юрій Борщ називає алкоголістами, а недугу — алкоголізм.

Півроку треба вести щоденник

— У затятого пияка частина мозку ніби заростає злоякісною психопухлиною або вірусом. Саме пухлина вимагає: піди, купи, влий! І людина робить шкідливі для себе дії.

Щоб знову повернути алкоголіста до нормального життя, треба, щоб здорова частина мозку пересилила уражену. Перший крок — усвідомити шкідливість алкоголю.

— Тиждень людина має слухати по три-чотири години лекції про руйнівний вплив алкоголю. На першому занятті ми знайомилися, із другого — пияки починали вести два щоденники про свої відчуття. Один приносили на лекції, а інший залишали собі.

Щоб стерти з підкірки потяг до алкоголю ще півроку треба вести щоденник та говорити вголос про шкідливість оковитої. Слова стирають програму і записують на її місце інформацію про здоровий спосіб життя.

— Приблизно половина з тих, хто ходив на мої лекції, кидали пити. Це кілька десятків людей. Вони почувалися краще через тиждень — очі починали світитися, шкіра рожевіла. Казали, що запах спиртного та сигарет їх тепер дратує.

Юрій Григорович пояснює, що розмови, записи та думки-іскри (невеликі вірші із закликом звільнитися від залежності) допомагають мозку відновити його уражену частину. Тим, хто сумнівався, допомагали їхні фотографії у п"яному вигляді і записи розмов. Людина ж не пам"ятає, що робила під градусом. Це так звана ретроградна амнезія — спутані або оманливі спогади.

— Я показував їм ті фотографії, коли вони казали: "Я таким не можу бути". Ще й записи розмов вмикав. Одразу нітилися, а фото рвали.

Розповідає, що з допомогою лекцій та щоденника витягнув родича. Олексій живе у селі Васильківського району на Київщині. Сильно пив. Працював на будівництві, він муляр, а там часто наливали. Після "загулів" удома стояли батареї пустих пляшок.

— Олексій усвідомив, що пропадає, і почав шукати тверезий колектив. Бо сам не міг втриматися, хоч і розумів, що це шкідливо. Пішов у баптисти. Там йому дали роботу, накормили, оцінили. Олексій вже три роки не п"є.

Щоб не потрапити під вплив алкоголю, Юрій Григорович радить раз на місяць чистити підкірку — нагадувати собі, що алкоголь — це шкода.

Юрій Борщ зараз лекцій не проводить. Але приймає відвідувачів вдома. Зв"язатися з лікарем можна за тел.: (044) 423 34 00.





Уперше діти пробують пиво в 12 років, вино — в 13, а горілку — в 14 років. 70% старшокласників випивають раз на тиждень. Такі дані наводить Український інститут соціальних досліджень.

— Діти п"ють із кількох причин, — каже столичний нарколог Андрій Карачевський, 40 років. — Неблагополучна сім"я, оточення. Або через бажання втекти від труднощів.

Юний організм легко піддається алкоголю, бо ще не має застережної системи. Молоді пияки швидко деградують, навіть якщо у школі були відмінниками.

Думки-іскри лікують алкоголізм

Із дитинства поняття пити пов"язано з водою чи молоком. А сполучення пити горілку, Юрій Борщ вважає нав"язаним. Щоб розірвати ланцюг пити-стакан-пляшка він пропонує читати думки-іскри — короткі вірші із закликом звільнитися від залежності.

Пока пью спиртное — как бы радостно,
а на утро всё здоровье моё прегадостно!
Не хочу, а пью спиртное, помогите —
стал я зомби, очевидно — исцелите!
Пусть твой сын у нас спиртное покупает —
зомби он, его здоровье к нам в виде денег перетекает!
Сын (муж) ваш умница и волевой —
за неделю привычку питейную из головы — долой!

Зараз ви читаєте новину «Алкоголік перестає пити через тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути