вівторок, 02 березня 2021 18:10

Як зрозуміти токсичність стосунків - 4 основні прояви

Як зрозуміти токсичність стосунків - 4 основні прояви
Порушення або втрата особистих кордонів також свідчить про токсичність. Фото: pixabay

В більшості пар є проблеми у стосунках.

Якщо цей негатив триває довго, то слід замислитись та проаналізувати, чи стосунки не є токсичними, пише Psychology Today.

Підтвердженням цього можуть бути часта агресія та маніпуляція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати тирана у стосунках

Агресивна поведінка - це найочевидніша та найнебезпечніша ознака токсичної особистості. Стосунки з партнером, який не вміє контролювати свої емоції, часто бувають не тільки напруженими, але іноді й фізично небезпечними. Ознаки токсично-агресивної поведінки: партнер часто виливає на вас свою агресію через дрібниці або безпричинно, егулярно закінчує сварки погрозами піти або йде, не погоджуючись поговорити пізніше, партнер неодноразово звинувачує вас у тому, що ви якось псуйте його життя, ви боїтеся з ним сперечатися через його неконтрольовану реакцію.

Ще одним з проявів можна назвати відсутність співчуття або каяття. У здорових стосунках закохані завжди підтримують один одного. Токсична особистість ніколи не буде вибачатися.

Маніпуляції - це також ознака токсичних людей. Вони створюють відчуття, ніби інші чимось зобов'язані перед ними і знають, як зробити боляче.

Порушення або втрата особистих кордонів також свідчить про токсичність. Це ситуація, коли більше немає "я", а є тільки "ми". У таких стосунках нехтують потребами однієї людини заради іншої. Поступово втрачається свобода, воля і жага життя. Спочатку це може ховатися під благодійністю: "Я все роблю для тебе". А закінчуватися: "Я краще знаю, що тобі потрібно".

Доволі часто, коли пари розлучаються, то пояснюють це тим, що "не зійшлись характерами". Стосунки - це щоденна праця, тому вчені знайшли головний секрет щасливих відносин. Дослідження в університеті Хартфортшира у Великій Британії показали, що пари, які сплять, тісно притулившись один до одного, набагато щасливіші у відносинах ніж ті, хто цього не робить.

Зараз ви читаєте новину «Як зрозуміти токсичність стосунків - 4 основні прояви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути