Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 01:35

Чому ми обираємо емоційно недоступних партнерів

Тих, хто мріє про близькість, тягне до тих, кого вона лякає. Того, хто захищає свою незалежність, привертають ті, хто постійно вторгається в їх особистий простір. Звучить не дуже логічно, проте це закладено в нас самих. Що змушує нас закохуватися в емоційно недоступних партнерів і чи є шанс це змінити, пише psychologies.ru

Основні думки

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ми оцінюємо себе негативно, то комфорт знаходимо у відносинах з тими, хто сприймає нас так само.

Вам можуть зустрітися партнери, які використовують в спілкуванні одну з трьох стратегій: безпечну, маніпулятивну і уникаючу.

Емоційно недоступні партнери складають більшість на "ринку знайомств" і здаються нам більш привабливими з певних причин.

Три стратегії у відносинах

Прихильність, яку ми відчували до матері в дитинстві, диктує нам одну з трьох стратегій в стосунках.

1. Здорова стратегія (безпечна прихильність)

Згідно з дослідженнями психологів, таку стратегію використовують не більше 50%. Такі люди легко сходяться і спілкуються з іншими. Не відчувають незручності, коли від них хтось залежить, і самі не бояться втратити свободу. Вони сприймають інших і самих себе позитивно. Якщо партнера щось не влаштовує в стосунках, завжди готові до діалогу.

2. Маніпулятивна стратегія (тривожна прихильність)

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Ці люди шукають в стосунках максимальної близькості. Їх ідеал - повне злиття. Часто турбуються, що партнер недостатньо любить їх, бояться залишитися самі.

Люди цього типу недооцінюють себе і зводять інших на п'єдестал, роблять все, щоб виправдати очікування значущих для них людей. Надзвичайно нав'язливі, постійно шукають зовнішнього підтвердження власної цінності, бо самі її не відчувають.

3. Стратегія "Дайте мені спокій" (уникаючий тип)

Вони відчувають себе некомфортно в близьких відносинах, не люблять залежати від інших і вважають за краще, щоб і від них ніхто не залежав. Відчувши на власному досвіді, що близькість приносить тільки страждання, прагнуть до незалежності і самодостатності.

Cебе такі люди сприймають занадто позитивно, а інших - негативно. Вони прагнуть використовувати невпевненість надмірно нав'язливих людей, щоб ще більше зміцнитися в своїх перевагах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка різниця у віці між чоловіком і жінкою вважається ідеальною

Рішення задачі в її умові

Якщо уважно вивчити ці три стратегії - як колись в школі ми читали умову задачі, - стане зрозуміло, що в них уже "задані" всі наші подальші зустрічі і страждання.

Людей з двома останніми типами прихильності тягне один до одного, хоча ясно, що їхні стосунки приречені бути деструктивними. Що ще важливіше, вони будуть відкидати партнера до тих пір, поки він не змінить позитивне ставлення до них на те, якого вони від нього чекають. Люди з першим типом прихильності шукають людей з таким же здоровим, безпечним типом прихильності.

Здавалося б, чому не можна другому або третьому типу зустрітися з першим? Такі зустрічі відбуваються, але взаємного тяжіння, інтересу, здатного утримати їх разом, такі люди не відчувають.

Що робити? Перш за все, зрозуміти тип своєї прихильності. Це ключ до того, щоб знайти і втримати стосунки, якщо раніше вам це не вдавалося. Якщо ви продовжуєте зустрічатися "не з тими", основна причина все-таки в вас.

Чому ж ми закохуємося в емоційно недоступних партнерів

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

1. Емоційно недоступні люди домінують на "ринку знайомств"

Такі люди вкрай незалежні, з успіхом пригнічують свої емоції, а значить легко можуть охолонути до свого партнера і завершити відносини - і ось вони знову серед тих, хто шукає свою пару.

Люди з безпечним типом прив'язаності не пускаються в низку довгих зустрічей і пошуків. Відчувши ту саму "хімію", вони вирішують, що партнер їм підходить, і налаштовуються на тривалі відносини. Ось чому їх найважче знайти - вони рідко виходять на ринок знайомств, а вийшовши, залишаються на ньому недовго і тут же "осідають" в нових відносинах.

Крім того, емоційно недоступні люди практично ніколи не зустрічаються з такими ж, як вони самі: в жодного з них не виникає бажання емоційно вкладатися у відносини. Якщо скласти все разом, виходить, що ймовірність зустріти емоційно недоступного партнера дуже висока. При цьому вони не зав'язують відносини один з одним, тому що їм потрібні простір і незалежність, не зустрічаються з людьми зі здоровою безпечною прихильністю, бо такі люди на ринку довго не затримуються. Так кого ж вони приваблюють? На жаль, партнерів з тривожним типом прихильності, які бажають надзвичайної близькості.

2. Ми знаходимо їх дуже привабливими

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Ми часто не усвідомлюємо, що партнери, якими ми одержимі, - це ті, хто здатний лише підсилити нашу глибоку невпевненість в собі. Це наші уявлення про любов залучають до нас особливих партнерів.

На ранній стадії відносин "незалежний", емоційно недоступний партнер посилає змішані сигнали: дзвонить, але не завжди, не приховує своєї симпатії, але при цьому дає зрозуміти, що й досі в пошуку.

Ця тактика досить виграшна: отримуючи неясне суперечливе повідомлення, "потребуючий" партнер з тривожним типом прихильності стає одержимий відносинами. Друзі, хобі, інтереси і кар'єра відходять на другий план.

3. У емоційно доступних партнерах нам не вистачає "вогню"

Давайте уявимо, що нам пощастило і ми зустріли людину, чиє дитинство було простим і спокійним, а погляд на світ так само простий і відкритий. Зрозуміємо ми, що виграли в лотереї, - або ж вирішимо, що у відносинах з такою людиною чогось не вистачає?

Емоційно доступні партнери не розігрують неприступність або, навпаки, не кидають все до наших ніг, щоб нас завоювати. В їхньому світі просто не існує загадкових недомовок, довгого очікування.

Поруч з такою людиною нам спокійно, і ми не віримо, що він той єдиний, бо "нічого не відбувається", - адже наші емоції не напружені, а значить, нам нудно. І через це ми проходимо повз по-справжньому прекрасних людей.

Підйоми і спади, сумніви і захоплення і постійне очікування в стосунках з емоційно недоступними людьми не слід приймати за пристрасть або любов. Виглядає дуже схоже, але, повірте, це не вона. Не дайте їм вас захопити. І, як би не було важко, працюйте над тим, щоб зрозуміти ті механізми потягу, які в нас закладені нашим дитинством.

Зигмунд Фрейд першим висловив думку, що ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості. "Знайти об'єкт кохання - в кінцевому підсумку означає знайти його знову" - саме так можна сформулювати закон взаємного тяжіння різних людей. Спочатку ми малюємо людину у своїй уяві і тільки потім зустрічаємо її в реальному житті. Партнер притягує нас тому, що його образ з дитинства живе всередині нас. Отже, прекрасний принц або принцеса - це людина, яку ми чекали і "знали" вже давно.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми обираємо емоційно недоступних партнерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути