пʼятниця, 06 вересня 2019 01:35

Чоловік чи жінка - хто більше переживає розлучення

Чоловік чи жінка - хто більше переживає розлучення
Жінки після розставання зазвичай повністю відновлюються, чоловіки ж просто "беруть себе в руки".

Наскільки важко люди у всьому світі переживають розрив відносин? Учені дізналися відповідь на це питання: жінки переносять його гірше, але час лікує їх краще.

В ході експерименту вчені попросили респондентів з 96 країн оцінити свої емоційні і фізичні страждання після розставання за шкалою від 1 (ніяких страждань) до 10 (нестерпний біль). Виявилося, що жінки страждають більше: вони оцінили свої емоційні переживання у 6,84 бала (6,58 у чоловіків), а фізичні - в 4,21 (3,75 у чоловіків), пише psychologies.ru.

Відомо, що ініціатором розлучення частіше стають жінки. Найбільш поширена причина - "відсутність взаєморозуміння".

Ті, кого кинули, зазвичай страждають більше, ніж ті, хто кидав сам або розлучався з партнером за обопільною згодою. При цьому жінки з часом зазвичай повністю відновлюються і в підсумку стають навіть сильніше в емоційному плані. Чоловіки ж зазвичай не відновлюються, а просто "беруть себе в руки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любов не вічна: психолог радить міняти партнера кожні 5 років

Вчені вважають, що у цих відмінностей біологічна основа: жінки можуть втратити набагато більше від невдалого вибору партнера.

"Для жінки одна зустріч може обернутися дев'ятьма місяцями вагітності і багатьма роками догляду за дитиною, а чоловік в принципі може взагалі нічого не витрачати на дитину. Оскільки жінки ризикують через великі біологічні "інвестиції", для них еволюційно вигідно більш вибірково підходити до вибору партнера. Тому і розрив відносин з "якісним" партнером вони переживають важче ", - пояснюють учені.

З точки зору еволюції для чоловіків скоріше важлива кількість, а не якість партнерів, тому розрив відносин для них менш трагічний. Проте, оскільки чоловіки біологічно схильні змагатися один з одним, для них може бути непросто усвідомити, що їм знову доведеться пошук і вибір партнера.

В середньому людина до 30 років встигає тричі зіткнутися з розривом відносин, причому як мінімум один раз це переживається настільки важко, що істотно знижує якість життя на багато тижнів, а то і місяців.

Порівняно рідко люди розлучаються за взаємною спокійною згодою і потім здатні зберігати дружні стосунки. Найчастіше травма розриву виводить пару на стежку війни, втягує в себе дітей, родичів, друзів і випалює все навколо. Правильної для всіх формули розставання не існує. Але є деякі речі, нагадування про які може допомогти відмовитися від тактики випаленої землі і реалізувати ресурси кризи відносин.

Колишнє подружжя згадує: "Зараз я навіть вдячний їй. Так, це було боляче. Але якби не цей розтин нариву, життя, напевно, так і тяглося б виснажливою тяганиною, як хронічна інфекція".

"Я тоді мало не наклала на себе руки. Озираюся і думаю, який дурепою була. Ми недавно випадково перетнулися в одній компанії: він з дружиною і я з чоловіком. Ніяких напрягів. Подумала, що ми обидва хороші, просто не треба нам бути в одному букеті, як ліліям з маками".

Зараз ви читаєте новину «Чоловік чи жінка - хто більше переживає розлучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути