пʼятниця, 17 березня 2017 00:55

Як допомогти чоловікові адаптуватися після АТО — поради психолога

Як допомогти чоловікові адаптуватися після АТО — поради психолога
фото: Життя після АТО

Чоловікові, який повернувся з війни, треба дати час побути наодинці з собою. Інколи процес реабілітації може затягнутися на 3 місяці.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів військовий психолог Андрій Козінчук.

"Найбільша помилка — щось робити з людиною, яка повернулася зі зони АТО. Треба дати їй час побути наодинці із собою. Період адаптації може зайняти до 3 місяців. У ветерана має бути своя територія - кімната, яка замикається на ключ. Не треба задавати дурних запитань: Ти вбивав? А дітей? Що було найгірше на війні? Не можна казати: "Ти думаєш, нам тут легше було? Ми всі страждали". Скажіть лише: "Я тут, поруч з тобою", - сказав він.

За словами психолога, в США серед ветеранів 49% розлучень. У нас такої статистики немає.

"Думаю, менше. Наші жінки терплячіші. Якось прийшла одна родина на межі розлучення. Кілька годин з ними поговорив. Після того дякували: "Ви врятували нас шлюб". 2 пари після моїх консультацій розлучилися. Тішуся, бо після того всі стали щасливішими", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас не вистачає контролю за психологами" - військовий психолог про підготовку кадрів

"Часто дзвонять жінки і кажуть, що у їхніх чоловіків є проблеми. У 90% вони відсутні. Проблеми мають лише жінки. Проектують їх на того, хто знаходиться поруч. У таких випадках треба спитати себе: "Чи я його ще люблю? Чи він мені потрібен? З собою треба бути чесною", - додав Андрій Козінчук.

Бійці з фронту повертаються злими та агресивними. Вони б'ють своїх дружин, кричать на рідних. Часто поведінка бійців неадекватна та непрогнозована. Вони навіть можуть брати рідних у полон.

Зараз ви читаєте новину «Як допомогти чоловікові адаптуватися після АТО — поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути