пʼятниця, 27 грудня 2013 12:51
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Влада зізнається у провалах, але не визнає своєї вини

Ще тиждень тому прем'єр Микола Азаров заявив, що без російського кредиту та зниження ціни на газ Україну чекало б банкрутство. Тим самим він фактично визнав, що трирічне правління "регіоналів" привело країну до краю економічної та фінансової прірви.

А вчора несподівано прозрів президент Віктор Янукович. Нарешті до нього дійшло, що головною проблемою в Україні є корупція. Ніби про це сотні разів не заявляли депутати-опозиціонери, правозахисники, громадські діячі та й прості громадяни. Тепер гарант Конституції оголосив рішучу боротьбу з корупцією в 2014 році.

Зрозуміло, що корупційну вертикаль ніхто, крім влади, створити б не зміг, навіть якщо б сильно захотів. У те, що тепер сама влада буде її ламати, може повірити тільки дуже наївна людина. Не для того вони ішли до владної годівниці, щоб відмовитися годуватися з неї.

Тож ці дві знакові заяви вищих посадових осіб наочно свідчать, що влада зізнається у провалах , але уперто не визнає своєї вини.

Той же Азаров продовжує звалювати вину на "попередників" за високу ціну на газ. Мовляв, Україна щороку переплачує Росії 20 мільярдів доларів. Та чомусь не говорить про те, що з України щороку виводиться в офшори майже удвічі більше коштів. Якби уряд примусив їх працювати на економіку, то ніяких зовнішніх позик було б не потрібно.

Урядовці також звинувачують у своїх провалах світову кризу. Кажуть про погіршення зовнішньої кон'юнктури на метал та інші види експорту. Насправді це не так. Як і те, що асоціація з Євросоюзом зашкодить українському машинобудуванню. Україна має проекти кооперації з відомими німецькими, французькими, англійськими підприємствами щодо спільного виробництва складної машинобудівної та електронної продукції військово-технічного типу. Є перспектива замовлень "Руслана" з боку НАТО. Це могло б допомогти нашим підприємствам здійснити модернізацію та наблизитися до євростандартів. Кооперація ж з Росією тільки поглибить наше відставання від Європи.

Отже, українська влада зробила ще одну стратегічну помилку, розвернувши країну на Схід, а не на Захід. Прийде час і "регіонали" її визнають. Та винуватимуть знову когось. У народі в таких випадках кажуть: "Поганому танцюристу штани заважають".

Зараз ви читаєте новину «Влада зізнається у провалах, але не визнає своєї вини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути