пʼятниця, 21 червня 2013 14:23
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Ув'язнивши Тимошенко, Янукович перекреслив свої шанси на другий термін

Отримавши жадану посаду президента, Віктор Янукович відразу почав думати про другий президентський термін. А для цього, на його переконання, треба було всього-на-всього усунути від політичного життя свою головну суперницю Юлію Тимошенко.

Його команда взялася за цю справу рішуче і серйозно. Але відсутність стратегічного мислення зіграла з "регіоналами" злий жарт, і вони наробили купу помилок. По-перше, Тимошенко можна було б і не тривожити — її рейтинг і так почав падати. Нині вона була б хіба що керівником фракції "Батьківщина" в парламенті. І перебрала на себе увесь негатив від "тушкування", розбрату та інших негативних процесів у фракції, що тепер доводиться розсьорбувати Арсенію Яценюку.

По-друге, затіваючи судилище, варто було думати на кілька ходів уперед. І призначити на цю справу не молодого суддю, а досвідченого і авторитетного фахівця, який зумів би провести процес юридично бездоганно. Виконавши замовлення, Родіон Кіреєв наробив стільки процесуальних помилок, що вони ще довго вилазитимуть "регіоналам" боком, як шило з мішка. Європейський суд з прав людини уже визнав арешт екс-прем'єрки під час судового процесу незаконним. У його провадженні і вся "газова" справа, за якою Тимошенко отримала 7 років. Мало хто з фахівців сумнівається, що вона вирішиться на користь бранки.

До того ж, цією справою українська влада зіпсувала відносини із Заходом. Американські та європейські можновладці переконані, що це політична розправа над опоненткою, а українське правосуддя виявилося повністю дискредитованим. Нові кримінальні справи проти Тимошенко тільки посилюють відчуття їх замовності і заангажованості.

Та й в Україні чимало громадян не вірять у справедливість процесу над екс-прем'єркою. "Вони усі повинні сидіти, то чому мусить віддуватися тільки вона?" - доводиться чути від пересічних громадян.

Отже, ув'язнивши Тимошенко, Янукович зіпсував свій імідж і в країні, і за кордоном. Чим практично перекреслив свої шанси на другий термін. Бо змусив згуртуватися опозицію і переконав Захід у своїй свавільності і антидемократичності. А там таких не люблять. Тепер він веде відчайдушні переговори з Німеччиною про можливість звільнення опонентки для лікування. Аби виторгувати собі індульгенцію у вигляді угоди про асоціацію України з ЄС.

Та навряд чи це допоможе. Першим дзвінком для Януковича стало рішення Євросуду по арешту Тимошенко. А ось і другий: за останнім опитуванням Київського міжнародного інституту соціології у президентському рейтингу його обійшов Віталій Кличко. Два роки тому, коли Генпрокуратура вручила Юлії Тимошенко постанову про притягнення як звинуваченої, він був у цьому рейтингу лише шостим.

Зараз ви читаєте новину «Ув'язнивши Тимошенко, Янукович перекреслив свої шанси на другий термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути