Ексклюзиви
субота, 30 листопада 2013 15:33
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Україна — не Білорусь

Минулої суботи на міському ринку в Новій Каховці стоять колом кілька торговців і валютників. За перекуром обговорюють перипетії Вільнюського саміту.

- Ну що, завтра працюємо чи оголошуємо траур? - каже невисокий чоловік років 50 у шкірянці й картузі. - Янукович же нічого не підписав.

Наступного дня, і справді, варто було б оголосити всеукраїнську жалобу. Але не за побитими на столичному Майдані мітингувальниками, а за чинним режимом.

На відео в інтернеті видно, як цілком мирних людей "беркутівці" гамселять кулаками, кийками, ногами, щитами, тягають по асфальту, пакують в автозаки. Утікачів переслідують. Розбиті голови, синці на тілі, закривавлені обличчя...

А в цей час офіцер міліції цинічно каже журналістам:

- Самі собі розбили, а не ми їм.

Все. Міліції з народом більше не існує.

Німецькі війська почали вторгнення в СРСР о четвертій ранку. Українська влада учинила розправу над власними громадянами приблизно в той же час. Це така тактика у всіх агресорів — нападати тоді, коли менше всього очікують.

Перша реакція опозиційних лідерів здивувала. Лідер УДАРу Віталій Кличко закликає керівників західних держав увести санкції проти Януковича та представників його режиму. Та навіщо експлуатувати давно висміяну сатириками формулу: "Захід нам допоможе"? Краще закликати власний народ до акцій громадянської непокори, всеукраїнського страйку, загальної мобілізації своїх прихильників тощо.

"Лягли спати в Україні – прокинулися в Білорусі", - пише в своєму блозі на "Українській правді" нардеп Анатолій Гриценко. На мій погляд, у справжнього опозиціонера має бути інший посил до народу: "Ми не дамо владі перетворити Україну в Білорусь!"

Куди рішучіше вчинили прості кияни, які попри варфоломіївську ніч режиму почали рухатися в центр міста. "Термос, хліб з салом, запасні шкарпетки, серветки, сигарети - виїжджаю в місто, - пише в Фейсбуці знайомий. - Хоча вчора обіцяв малому зводити в палеонтологічний музей... Як тепер перед ним виправдатися? Ти ж дитині не скажеш, що в нас президент г..."

Та навіть керівник Адміністрації президента Сергій Льовочкін зважився на вчинок — подав у відставку через незгоду з діями "Беркуту".

А в Новій Каховці у цей день відбулася колегія обласного управління МВС. Перед кінотеатром "Юність", де проходив захід, міліція зробила виставку зброї — табельної та вилученої у громадян за останні роки. Тут пістолети Макарова, ТТ, "вальтери", револьвери, автомати, ППШ і карабіни з Другої світової війни, вірменський кулемет часів Нагірного Карабаху, маузери, обрізи, різні ножі і тесаки...

- Це можна купувати? - жартома питаю дебелого лейтенанта в камуфляжі і малиновому береті.

- Ні, - заперечливо хитає він головою. - Тільки потримати.

- А навіщо виставили — щоб людей залякати?

- Вас уже нічим не залякаєш, - добродушно посміхається він.

І це обнадіює. Україна таки не Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Україна — не Білорусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути