пʼятниця, 18 жовтня 2013 13:35
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Торг за Тимошенко переростає у фарс

Чим ближче до Вільнюського саміту Україна-ЄС, тим азартнішими стають торги за ув'язнену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко.

Європа запропонувала застосувати до Юлії Володимирівни "часткове помилування". Спочатку їй скорочують термін наполовину — до трьох з половиною років. Оскільки вона відсиділа два, тобто половину терміну, то матиме право на достроково-умовне звільнення. При цьому екс-прем'єрка муситиме сплатити 200 мільйонів доларів штрафу і втратить громадянські права на 3 роки, тобто не зможе балотуватися на посаду президента у 2015-му. Тож "вовки" будуть ситі, а "вівця" дістанеться клініці "Шаріте" цілою і неушкодженою і готовою до операції.

Віктор Янукович на цю ініціативу лише знизав плечима, перепасувавши м'яча на мінне поле Верховної Ради. Мовляв, нехай вона прийме закон, який дозволив би Тимошенко лікуватися за кордоном. Очевидно, 200 "лимонів" його не вразили. Просто вирішив збільшити повідок, але залишити бранку на ланцюгу. Бо помилування означатиме для Тимошенко можливість брати участь у публічній політиці. А якщо дати їй дірватися ло публіки, там вона уже покаже всім "кузькину мать". Тож краще хай залишається ув'язненою від гріха подалі.

Отже, на політичній шахівниці "білі" й "чорні" міняються місцями. Тепер, вочевидь, відповідний законопроект готуватимуть "регіонали", яких у парламенті вже 207. Та аби ухвалити його, потрібно два десятки голосів інших фракцій. Опозиційники вважають ув'язнення екс-прем'єрки незаконним та політичним переслідуванням. Тому голосувати за такий закон фактично означатиме визнати справедливість вироку. З чим вони погодитися не можуть. Комуністи можуть проголосувати за що завгодно, аби лише їх не обділили у великому торзі. Та віддати голоси за Тимошенко для них означатиме відступ від генеральної лінії партії і втрата розуму, честі і совісті в очах електорату. Залишаються голоси позафракційників, ціна яких різко виросте.

Утім, навряд чи це остання пропозиція з боку європейських політиків. Чимало з них публічно озвучили свою принципову позицію звільнити опальну українську "Жанну д'Арк". А на Заході можновладці мусять виконувати свої обіцянки, інакше виборці не подарують.

Тому торг за Тимошенко триватиме не тільки до Вільнюса, а й після нього. І усе більше перетворюватиметься на фарс.

Зараз ви читаєте новину «Торг за Тимошенко переростає у фарс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути