середа, 04 червня 2014 10:04
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Росія — країна, яка не відбулася

Пригадую, на початку перебудови доводилося чути історії про те, як японці закуповують в СРСР праски і роблять з них дефіцитні тоді леза, голки та інший ширпотреб. При цьому мають до 1000% прибутку. Це інформація для тих, хто досі вважає, що Радянський Союз розвалили америкоси чи Єльцин з Кравчуком.

Неконкурентна система рано чи пізно розпадається сама по собі — згідно другого закону термодинаміки.

"Украина — несостоявшееся государство", — московські можновладці та їхні пропагандисти повторюють цей перл як мантру. Особливо після Майдану. Аби довести це, окупували Крим і розв'язали терористичну війну на Донбасі. Сподівалися, що Україна розвалиться. Але це лише згуртувало українців. І хоч маємо тяжкий спадок від керування країною команди Януковича, та можемо з оптимізмом дивитися в майбутнє, бо, проходячи випробування, народжуємо громадянське суспільство і починаємо контролювати владу. Тобто, впроваджувати реальну демократію — владу народу.

Чого якраз не можна сказати про Російську Федерацію. Після кількох років демократичних пошуків там знову відродилася система деспотії, щедро приправлена імперіалістичним угаром та протиставлення Росії західній цивілізації.

- Нам навязывают идеологический мусор в виде гражданского общества, - каже депутат Держдуми РФ Антон Романов. - У нас его никогда не было и не будет. У нас национальная идея проста: украсть из бюджета и красиво пропить.

На його думку, Росія збудована по типу великої сім'ї, якою керує добрий, мудрий і справедливий глава, який піклується про всіх. І неважливо як він зветься — цар, генсек чи президент. Насправді, це старий і засмальцьований міф із царських часів — про доброго царя-батюшку і поганих бояр. Цей міф був зруйнований у криваву неділю 1905-го, коли мирну ходу до імператора жорстоко розстріляли. Більшовики спробували його відродити у культі Сталіна, але це гикнулося народам нечуваними репресіями і голодоморами. Рухнув міф і про партію, яка веде радянський народ у світле майбутнє, щойно відкрилася залізна завіса до цивілізованого світу. Таким чином, СРСР став країною, яка не відбулася.

Тепер естафету підхопила путінська Росія. Це єдина держава, що гине в мирний час. Падіння народжуваності в Росії стало настільки екстремальним, що російські науковці вигадали новий термін "гіперсмертність". У Тверській, Вологодській та інших центральних областях щороку зникають сотні сіл.

Росія має найбільші запаси природних багатств, але за доходами на душу населення знаходиться на 97-у місці. Це відповідь на те, як "добрий цар" піклується про народ. Зате країна лідирує за кількістю олігархів, який переслідує правосуддя, за абсолютною величиною зменшення населення, за кількістю абортів, авіакатастроф, обсягів торгівлі людьми, споживанню спирту, зросту курильщиків та ВІЛ-інфікованих тощо. Навіть офіційна статистика свідчить про стагнацію цієї недодержави. І ніякими міфами відтягнути її розвал не вдасться. Він уже не за горами.

Зараз ви читаєте новину «Росія — країна, яка не відбулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути